Ν. Μπερνς: Ηρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος με τα Σκόπια

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 11:36
UPD:11:48
A- A A+

«Ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και για το σκοπό αυτό οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στη Ν. Υόρκη.

«Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια και το πνεύμα της συνάντησής μας σήμερα με την υπουργό Εξωτερικών», συμπλήρωσε ο κ. Μπερνς .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά, τέθηκαν τα ζητήματα του Κυπριακού, των Σκοπίων, του Κοσόβου και το Μεσανατολικό, όπως επίσης τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά και το θέμα της βίζας (ένταξη της Ελλάδας στο visa waiver program), στο οποίο, όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».

Aναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι ΗΠΑ πάντα στήριζαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως οι δύο χώρες πρέπει να αφοσιωθούν σε εποικοδομητικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις.

«Επιθυμούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας για να συστήσουμε στα Σκόπια, όπως κάνουμε και με την Αθήνα, ότι ήρθε η ώρα να σημειωθεί πρόοδος και πιστεύουμε ότι ο πρέσβης Νίμιτς είναι αποτελεσματικός διαπραγματευτής και η διαδικασία θα προχωρήσει», υπογράμμισε ο κ. Μπερνς.

Για το Κυπριακό, ο κ. Μπέρνς δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο την Τετάρτη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως θα συντελεστεί πρόοδος και τα Ηνωμένα Έθνη θα επαναλάβουν τη διαδικασία». Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη είπε πως ανέπτυξε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της διαδικασίας Γκαμπάρι και της ταχείας προώθησής της.

Τέλος, για το ζήτημα του Κοσόβου, ο Νίκολας Μπερνς ανέφερε ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσης που θα είναι καλή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη». Η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος , «είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουμε σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή