Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο νοσοκομείο

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 17:51
UPD:17:51
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο καθώς οι ελλείψεις προσωπικού αναγκάζουν γιατρούς και νοσηλευτές να εργάζονται διπλοβάρδιες με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τοςυ και την εργασιακή τους απόδοση.

Η Πνευμονολογική κλινική εκτός από περιστατικά SARS-CoV-2 που νοσηλεύει, συγχρόνως κάνει εφημερίες και νοσηλεύει κι άλλα πνευμονολογικά περιστατικά. Την όλη κατάσταση την αντιμετωπίζουν μόνο 7 ειδικευμένοι γιατροί (5 μόνιμοι και 3 επικουρικοί), από τους οποίους ο συντονιστής διευθυντής αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι ότι οι εσωτερικές εφημερίες της κλινικής καλύπτονται μόνο από 1 πνευμονολόγο σε ενεργή εφημερία και 1 σε εφημερία ετοιμότητας, για μέχρι και 65 ασθενείς, διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους και 7 διαφορετικές κλινικές.

Οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν 6-7 ενεργείς και 4 ή 5 εφημερίες ετοιμότητας κάθε μήνα, με αρνητικότατες συνέπειες για την συνεχιζόμενη καταπόνηση των ίδιων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η κάλυψη των βαρδιών με τον αναγκαίο αριθμό νοσηλευτών, ιδιαίτερα την ημέρα της εφημερίας και την επόμενη, ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική 11ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, δεδομένου  ότι αναγκάζονται να εργασθούν σε συνεχόμενες βάρδιες (απόγευμα – πρωί ή πρωί - νύχτα), με αρνητικές επιπτώσεις για την καταπόνηση της υγείας τους και την ασφαλή λειτουργία της κλινικής.

Επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία της κλινικής προκαλεί το γεγονός ότι στις μισές κλίνες νοσηλεύονται ασθενείς ύποπτοι και θετικοί στον SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες κλίνες πνευμονολογικοί ασθενείς και σε περίπτωση κάλυψης των κλινών με ύποπτα περιστατικά, ακόμη και μέσα στη νύχτα, οι πνευμονολογικοί ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι και να υπάρχει συχνά μεγάλη ένταση, που φτάνει να εκδηλώνεται ακόμη και με φραστικές επιθέσεις σε βάρος των νοσηλευτών της κλινικής.

Ωστόσο, παρόμοιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 116 κενές οργανικές θέσεις γιατρών – που μόνο το 37% από αυτές καλύπτεται προσωρινά από 43 επικουρικούς γιατρούς, από τους οποίους οι 18 απολύονται μέσα στο 2020.

Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ καλύπτουν προσωρινά ένα μέρος των 144 κενών οργανικών θέσεων στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου ενώ, οι 96 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση. Όμως σε  59 από αυτούς η σύμβαση λήγει το Δεκέμβριο του 2020.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να απαλλαγεί η Πνευμονολογική κλινική από την συμμετοχή στη γενική εφημερία του νοσοκομείου για τα υπόλοιπα, μη SARS-CoV-2, πνευμονολογικά περιστατικά και να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Επίσης, να μην γίνουν απολύσεις, αντίθετα να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Όπως λένε, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί άμεσα το Θριάσιο νοσοκομείο και να αναμορφωθεί ο οργανισμός του ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή