Επικίνδυνα παιχνίδια στη Λιβύη

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 07:00
REUTERS/YANA PASKOVA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Σε αντιπαράθεση για την ξένη ανάμιξη στη Λιβύη εξελίχθηκε η προχθεσινοβραδινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δραματικούς τόνους προειδοποίησε το συμβούλιο πως η ξένη ανάμιξη με όπλα και μισθοφόρους έχει φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα». 

Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία των αντιμαχόμενων πλευρών στις νέες γραμμές του μετώπου, στις πόλεις Σύρτη και Μισράτα. Πόλεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στα μεγαλύτερα λιβυκά κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία εποφθαλμιούν για ευνόητους λόγους τόσο η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης όσο και οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ.

Η ανατροπή και εκτέλεση του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011, αντί για την... άνοιξη της ελευθερίας και της... δημοκρατίας, βύθισε τη χώρα στο χάος. Από το 2014 η Λιβύη έχει χωριστεί στα δύο. Η αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση εθνικής ενότητας ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη και μαζί της την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου και την κεντρική τράπεζα, οι οποίες με βάση τις διεθνείς συμφωνίες είναι οι μόνοι που δικαιούνται να κάνουν συναλλαγές με το πετρέλαιο. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου ήρε τη λεγόμενη ρήτρα ανωτέρας βίας και άνοιξε ξανά το λιμάνι Ες Σίντερ, με δύο πετρελαιοφόρα τάνκερ να βρίσκονται καθ’ οδόν να φορτώσουν λιβυκό πετρέλαιο.

Το δυτικό τμήμα της χώρας ελέγχει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο στηρίζουν ανοικτά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ρωσία και υπογείως η Γαλλία. Την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στηρίζει η Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες, αντί για τη θρυλούμενη εκεχειρία που θα οδηγούσε ξανά τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, βλέπουμε κλιμάκωση των συγκρούσεων. Αγνώστου «εθνικής ταυτότητας» πολεμικά αεροσκάφη, πιθανότατα γαλλικά Ραφάλ, έπληξαν πρόσφατα αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη, με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να φέρονται να ανταπαντούν με πλήγμα σε ρωσικό σύστημα αεράμυνας στην ανατολή.

Η ρωσική στρατιωτική εταιρεία Wagner φέρεται να έχει αναπτύξει 1.200 μισθοφόρους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταγγέλλουν ότι δρουν στη Λιβύη 10.000 Σύροι μισθοφόροι, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με έξι μήνες πριν, και η Αίγυπτος απειλεί με άμεση στρατιωτική επέμβαση.

Άρωμα πετρελαίου φαίνεται να έχει ένας ακόμη καταστροφικός πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή