Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ 2007

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 18:30
A- A A+

Στη δημοσιότητα έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ονόματα των τριών «φιναλίστ» για το βραβείο Ζαχάροφ 2007 «για την ελευθερία της σκέψης», στα οποία κατέληξαν χθες το βράδυ οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης.

Οι τρεις υποψήφιοι είναι:

- Ο Σουδανός δικηγόρος Σάλεχ Μαχμούντ Οσμάν, που αγωνίζεται στη χώρα του για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέχοντας δωρεάν εκπροσώπηση σε πολλά θύματα του εμφυλίου πολέμου.

- Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ανα Πολιτκόφσκαγια, η οποία δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006 και ήταν γνωστή για την εναντίωσή της στον πόλεμο στην Τσετσενία και τον αγώνα της για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της αρθρογραφίας της.

- Η Κινέζα Ζεν Ζινιάν και ο σύζυγός της Χου Τζιά, ο οποίος υφίσταται συνέπειες για τη δράση του σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και καταπολέμησης του AIDS. Η Zen Jinyan αγωνίζεται μέσω του «μπλογκ» της στο Ίντερνετ, δίνοντας μαρτυρίες για περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Αρχικά, οι προταθέντες υποψήφιοι ήταν πέντε, ανάμεσα στους οποίους και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μέσω του εκπροσώπου του ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του.

Η τελική επιλογή για το φετινό νικητή του βραβείου θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων και η απονομή στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Το «Βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης» θεσπίστηκε το 1988 και φέρει το όνομα του Αντρέι Ζαχάροφ (1921- 1989) Ρώσου επιστήμονα, «πατέρα«» της βόμβας υδρογόνου για τη Σοβιετική Ενωση, που όμως υπήρξε αργότερα ένας από τους σημαντικότερους επικριτές της, ιδρύοντας το 1970 επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή