Κάποιοι στο Ιράν θέλουν πόλεμο

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 19:13

A- A A+

Η πολεμική προπαγάνδα που δημιουργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μέρη του κόσμου από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σχετίζεται με μια σειρά ιδεολογικών, πολιτικών και βιομηχανικών συμφερόντων που ελάχιστη σχέση έχουν με τους κινδύνους από ένα πυρηνικό Ιράν. Αλλά, όπως γράφει ο αναλυτής της Χέραλντ Τρίμπιουν Ούλιαμ Πφαφ, μια σημαντική μερίδα των Φρουρών της Επανάστασης θέλει τον βομβαρδισμό του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και κάνει ό,τι μπορεί για να τον προκαλέσει.

Μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ιράν και την ισλαμική υπόθεση, ενώ θα υπηρετούσε και τα δικά τους επαγγελματικά και πολιτικά συμφέροντα. Τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον είναι με την έννοια αυτή σύμμαχοί τους.

Τα συγκεκριμένα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης πιστεύουν ότι, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα «ασύμμετρου πολέμου» εναντίον των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, όπως έκανε πέρυσι η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ στο Λίβανο.

Ανάλογες μέθοδοι, που εφαρμόζουν οι αντάρτες στο Ιράκ, έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα τόσο στους αμερικανούς στρατιώτες, όσο και στον εξοπλισμό τους.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μπορούν να επιτεθούν με ρουκέτες και να χρησιμοποιήσουν δολιοφθορείς εναντίον αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων και να βυθίσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία με ταχύπλοα εξοπλισμένα με τορπίλλες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ακόμη ότι, μετά τον επιτυχημένο οκταετή πόλεμο με το Ιράκ, γνωρίζουν καλά την τέχνη της απόκρυψης, του καμουφλάζ και της παραπληροφόρησης. Ετσι, ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον εξαπολύσει τις 2.000 επιδρομές για τις οποίες γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό, δεν θα μπορέσει να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Από τις επιθέσεις θα σκοτωθούν βέβαια πολλοί άμαχοι και θα καταστραφούν πολλά κτήρια, αλλά αυτό θα ενισχύσει την Τεχεράνη.

Αν οι ΗΠΑ παραβιάσουν την εξηκονταετή πυρηνική ανακωχή και χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα εναντίον του Ιράν, όπως φέρεται να επιθυμεί ο αντιπρόεδρος Τσέινι, οι αξιωματούχοι αυτοί πιστεύουν ότι θα πληγεί περαιτέρω το κύρος των ΗΠΑ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης θέλουν μια αμερικανική επίθεση για έναν ακόμη λόγο: για να ενισχύουν τη θέση τους στην ιρανική ηγεσία. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, από φτωχές οικογένειες, που διψούν για εξουσία.

Οι άνθρωποι αυτοί προσδοκούν και υλικές απολαβές. Ο πόλεμος, όπως κάθε πόλεμος, είναι προσοδοφόρος για ορισμένους ανθρώπους. Ο πόλεμος του Ιράν με το Ιράκ συνεχίστηκε σκοπίμως και μετά την ανακωχή που κήρυξε ο ΟΗΕ το 1988, γιατί οι στρατιωτικοί ηγέτες αποκομίζουν κέρδη από τη μαύρη αγορά που ανθεί σε περιόδους πολέμου.

Πηγή: www.williampfaff.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή