Καναδικό ΥΠΕΞ: Μόνο στις διμερείς σχέσεις η χρήση του ονόματος Μακεδονία

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007 19:25
A- A A+

Ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στο ζήτημα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα εξέδωσε ο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αιτιολογείται αυτή η κίνηση, που χαρακτηρίζεται ρεαλιστική, με σκεπτικό ότι «ο Καναδάς δεν επιθυμεί να περιορίσει τις σχέσεις του με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με οποιαδήποτε άλλη χώρα εξαιτίας μιας διαφοράς για την ονομασία. Έτσι αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση και να αναφερόμαστε στις διμερείς σχέσεις μας προς τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το όνομα με το οποίο η χώρα αυτή αποκαλεί τον εαυτό της συνταγματικά και μέσα στα σύνορά της».

Στη συνέχεια προστίθεται πως εξακολουθεί να σέβεται τις κατεστημένες πρακτικές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, κάτι που, όπως αναφέρεται, σημαίνει πως σε τέτοιους διεθνείς οργανισμούς ο Καναδάς θα αναφέρεται στη χώρα με την ονομασία FYROM. «Αυτη είναι μια προσέγγιση που ακολουθείται απο μεγάλο αριθμό άλλων χωρών».

«Η Ελλάδα είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος του Καναδά σε σπουδαία θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Ελπίζουμε οι σχέσεις μας με την Ελλάδα να παραμείνουν δυνατές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή