Τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αλλαγή της αρχικής «αυταρχικής μορφής» του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.
Το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ως παράταξη αναγνώριζε την ανάγκη να ορισθούν κανόνες στην οργάνωση των πορειών, χωρίς ωστόσο οι κανόνες αυτοί να καταστρατηγούν το δικαίωμα των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κινημάτων στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Για την παράταξη, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στην αρχική του μορφή, ήταν αντιδημοκρατικό, κατά τα λεγόμενά της όμως, επέλεξε τη δημιουργική αντιπολίτευση επιτυγχάνοντας πολλές βελτιώσεις.
Ειδικότερα, οι βελτιώσεις στο νομοσχέδιο έπειτα από τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την παράταξη, έχουν ως εξής:
1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.
Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.
2. Ως προς τη διάλυση μιας εν εξελίξει συνάθροισης:
Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής.
Μετά από πρόταση του ΚΙΝΑΛ, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».
3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:
Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση.
Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.
4. Αυθόρμητη συνάθροιση:
Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση.
Μετά από πρόταση του ΚΙΝΑΛ, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.
5. Αστική ευθύνη διοργανωτή:
Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να αξιώνει την απόσυρση της διάταξης για αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που μάλιστα καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό θα καταθέσει και τροπολογία που θα καταργεί την αδικαιολόγητη και υπέρμετρα αυστηρή αυτή ρύθμιση.