Η απόφασή μου για την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν απόφαση πολιτική... Ηθελα να επιβεβαιώσω το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής πολιτικής... Ζήτησα να υπάρξει κάλπη λόγω της δημοκρατικής μου ευαισθησίας, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, από τη στιγμή που έγινε δεκτή η πρόταση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, για έκφραση εμπιστοσύνης διά βοής από τα μέλη της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, δεν είχε λόγο να εμμείνει στην απόφασή του.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
«Ζήτησα σήμερα από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της, στο πολιτικό πλαίσιο της αντιπολίτευσής μας, την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της στο πρόσωπό μου.
Η απόφασή μου αυτή ήταν απόφαση πολιτική, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, και απόρροια της συναίσθησης των ιστορικών μου ευθυνών.
Η απόφασή μου αυτή είχε ως γνώμονα την ενίσχυση της κοινής μας πορείας, πορείας μάχης για τον ελληνικό λαό απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Θέλησα την ελεύθερη έκφραση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπως συνάδει με τις παραδόσεις μας και τη δική μου προσωπική διαδρομή.
Ζήτησα να υπάρξει κάλπη λόγω της δημοκρατικής μου ευαισθησίας. Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε μετά από πρόταση του Προέδρου Κακλαμάνη η ομόφωνη στήριξη στο πρόσωπό μου και μάλιστα μετά από ερώτηση του Γραμματέα κ. Ρέππα, δεν είχα λόγο να επιμείνω σε μυστική ψηφοφορία.
Το αποτέλεσμα είναι απολύτως ικανοποιητικό. Κινήθηκα ανοιχτά, δημοκρατικά και με διαφάνεια, γιατί είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω χωρίς στρογγυλέματα, χωρίς μισόλογα.
Δεν πρόκειται να κάνω καμία υποχώρηση που θα κάνει την παράταξή μας χώρο υποκρισίας, υπεκφυγής ή διπλοπροσωπίας. Ο λαός θέλει καθαρές κουβέντες, καθαρή προοδευτική ταυτότητα.
Όπως είπα και στην ομιλία μου σήμερα, ο προοδευτικός ψηφοφόρος ζητά την ισχυρή μας και ενωτική μας παρουσία στη Βουλή. Ισχυρή απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, πολιτικές που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε και θα ανατρέψουμε αυτές τις συντηρητικές πολιτικές».