Της Ανθής Αγγελοπούλου
Χωρίς πρόβλημα πρόσβασης στο γιατρό τους και στη φαρμακευτική του αγωγή πέρασε το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με ρευματικές παθήσεις τις ημέρες της πανδημίας και του εγκλεισμού ενώ, σύμφωνα με σχετική έρευνα, η καθιέρωση της άυλης συνταγής στην πραγματικότητα δεν διευκόλυνε τα πράγματα καθώς δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που δεν έχουν καλή επαφή με τις νέες τεχνολογίες.
Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από τη ΡευΜΑζήν σχετικά με τις συνέπειες του Covid-19 στην καθημερινότητα των ρευματοπαθών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 68,2% δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στο γιατρό ενώ, το 75,5 δεν αντιμετώπισε πρόβλημα πρόσβασης στη φαρμακευτική αλλαγή.
Επίσης, ένα ποσοστό 59% απάντησε ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή ενώ, μόνο το 28,4 αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω φόβου, καθυστέρησης προμήθειας φαρμάκων.
Παρόλα αυτά η καθιέρωση της άυλης συνταγής φάνηκε όχι τόσο εύκολη καθώς το 76,3 δεν έκανε χρήση άυλης συνταγής και αυτό ενδεχομένως, να οφείλεται στη δυσκολία να χειριστούν κάποια άτομα τις νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο ένα ποσοστό 17% των ασθενών χρειάστηκε να διακόψει την θεραπεία λόγω της πανδημίας.
Επιπροσθέτως, στο θέμα της ενημέρωσης το 55,7% απάντησε ότι ενημερωνόταν για το τι συμβαίνει καθημερινά και πώς να το αντιμετωπίσει από το διαδίκτυο και το 54,8% από τις ιστοσελίδες των Συλλόγων ασθενών, γεγονός που καταγράφεται ως σημαντικό γιατί αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης των ασθενών στις οργανώσεις τους.
Το lockdown επηρέασε αρνητικά τον ψυχισμό των ασθενών
Το 65,4% των ασθενών είπε ότι επηρεάστηκε αρνητικά η ψυχολογία του αυτό το διάστημα, αλλά παρόλα αυτά δεν ζήτησε βοήθεια. Σύμφωνα με την κα Κουτσογιάννη, μεγάλο ποσοστό ασθενών επηρεάστηκε ψυχολογικά και αυτό φαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει. Όπως είπε, ο φόβος και η αβεβαιότητα κυριαρχούσαν ως συναισθήματα τις μέρες του lockdown.
Τέλος, το 42,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διεκπεραιώνει τις καθημερινές του εργασίες με δυσκολία συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο, προ πανδημίας.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε σε πληθυσμό 600 ασθενών με ηλεκτρονική διανομή ερωτημάτων από τις 30 Μαρτίου μέχρι και τις 15 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Ουσιαστικά κάλυψε όλες τις ημέρες του εγκλεισμού των ασθενών και των ευπαθών ομάδων. Το 38% τω ασθενών που έλαβαν μέρος είχε ρευματοειδή αρθρίτιδα, το 17% αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, το 13% ψωριασική αρθρίτιδα, το 1,5% συστηματική αγγειίτιδα, ένα 5% Ν.Ι.Α., 26,5% Σ.Ε.Λ. και τέλος, ένα 15,7% άλλο νόσημα. Το 18% ήταν άνδρες και το 82% γυναίκες. Οι ηλικίες των ασθενών ήταν: το 30% από 41-50 ετών, το 29,5% από 51-60 ετών, το 11% από 61-70 ετών, το 5% από 21-30 ετών και το 19% από 31-40 ετών.
Το 12,6% ζει σε αγροτική περιοχή, το 15,2% σε ημιαστική και το 72,2% σε αστική περιοχή.