Ανεπιτυχής αποστολή πυραύλου από τη Rocket Lab

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 11:45
UPD:11:48
Rocket Lab
A- A A+

Ανεπιτυχής ήταν η τελευταία αποστολή της Rocket Lab- αμερικανικής εταιρείας που εκτοξεύει τους πυραύλους της από τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, μετά από επιτυχή εκτόξευση, πτήση του πρώτου ορόφου και αποχωρισμό ορόφων, έλαβε χώρα μια «ανωμαλία» στο πλαίσιο της 13ης αποστολής Electron, «Pics or It Didn't Happen».

Το συμβάν έλαβε χώρα περίπου τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της πτήσης στις 4 Ιουλίου και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του πυραύλου, η οποία, όπως τόνισε η Rocket Lab, έλαβε χώρα με ασφάλεια. Ως αποτέλεσμα το φορτίο του πυραύλου Electron δεν τέθηκε σε τροχιά. Η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη στους πελάτες μας, Spaceflight Inc, Canon Electronics Inc, Planet και In-Space Missions για την απώλεια των φορτίων τους...η ανωμαλία αυτή είναι υπενθύμιση πως οι εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα μπορεί να μη συγχωρούν λάθη, μα θα βρούμε το πρόβλημα, θα το λύσουμε και θα επιστρέψουμε με ασφάλεια στην εξέδρα το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab.

H εταιρεία υπογραμμίζει πως το ατύχημα έλαβε χώρα μετά από 11 συνεχείς επιτυχείς εκτοξεύσεις του πυραύλου Electron (η πρώτη δεν είχε φτάσει στην επιδιωκόμενη τροχιά). Η Rocket Lab έχει πάνω από οκτώ στην παραγωγή, έτοιμους για ταχεία επιστροφή στις πτήσεις μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.

Όπως αναφέρει το BBC, η εκτόξευση έγινε από τη χερσόνησο Μαχία στο Βόρειο Νησί της Ν. Ζηλανδίας.

Η Rocket Lab είχε προκαλέσει αίσθηση κατά το «ντεμπούτο» του πυραύλου Electron το 2017, και είναι μια από μια σειρά εταιρειών που επιδιώκουν εκτοξεύσεις μικρών δορυφόρων με οικονομικούς πυραύλους, σε μια αναδυόμενη αγορά.

Το κύριο φορτίο ήταν ένας δορυφόρος της Canon Electronics, ενώ η Planet ήθελε να θέσει σε τροχιά πέντε νέους δορυφόρους της. Όσον αφορά στην In-Space, το δικό της φορτίο ήταν πλατφόρμα Faraday-1, ένα είδος «car pool» δορυφόρου που επιτρέπει σε «τρίτους» να στέλνουν φορτία στο διάστημα χωρίς να απαιτείται να φτιάξουν ολόκληρο διαστημόπλοιο μόνοι τους.

 

Προτεινόμενα για εσάς