Μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 07:00
Menelaos Myrillas / SOOC/
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μια μακρόσυρτη νέα καθημερινότητα «ξημερώνει» για την ελληνική οικονομία, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας κάθε άλλο παρά πρόσκαιρες είναι. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για κομβικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, και η ανάκαμψη δεν θα γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε πως «η κρίση είναι βαθιά και επώδυνη, κυρίως για τον κόσμο της εργασίας» και σημείωσε πως βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε ποιο σημείο θα «κλειδώσει» φέτος η ύφεση είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια, ενώ η παρατεταμένη συζήτηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης δεν βοηθά.

Η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στις λαβωμένες από τον κορονοϊό ευρωπαϊκές οικονομίες. Επίσης απαιτείται να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να δοθεί στα κράτη η δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες.

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ξεκάθαρη δημοσκοπική υπεροχή και έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και απαιτείται επιτάχυνση των κινήσεων για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για την οικονομία και τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πανδημία. Αδιαμφισβήτητα η κατάσταση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι δύσκολη και… μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψουμε στα προ κορονοϊού επίπεδα, δεδομένου ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με ξεπερασμένες συνταγές και παρωχημένα μοντέλα του παρελθόντος. Χρειάζεται ευελιξία, φρέσκες ιδέες και προσαρμοστικότητα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό.

Μέσα σε αυτό το ρευστό τοπίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό η χώρα να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιστρέψει δυναμικά στην ανάκαμψη και να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το στοίχημα είναι μεγάλο και η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή