Νέο κόμμα στην Ισπανία από το φιλόσοφο Σαβατέρ και την πρώην σοσιαλίστρια Ρόσα Ντίεθ

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2007 19:38
A- A A+

Νέο πολιτικό κόμμα, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, που «δεν ανήκει ούτε στη δεξιά, ούτε στην αριστερά, με υποστηρικτές κι από τους δύο χώρους» ιδρύουν στην Ισπανία ο διεθνούς φήμης Βάσκος φιλόσοφος Φερνάνδο Σαβατέρ κι η πρώην βουλευτής του βασκικού σοσιαλιστικού κόμματος Ρόσα Ντίεθ.

Το κόμμα Ένωση, Πρόοδος και Δημοκρατία (UPD), αποτελεί μία μετεξέλιξη του κινήματος πολιτών «Μπάστα Για» (Αρκεί πλέον), το οποίο δραστηριοποιήθηκε στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) κατά της ένοπλης αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ και συγκεντρώνει στους κόλπους της σημαντικές προσωπικότητες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η Ντίεθ, το νέο κόμμα «στόχο έχει να εμποδίσει να καταντήσουν τα εθνικιστικά κόμματα να γίνουν εκείνα που διοικούν την Ισπανία».

Με τις δηλώσεις της αυτές η Ντίεθ αναφέρθηκε έμμεσα στις ευκαιριακές συμμαχίες που έχουν αποτολμήσει -ιδίως με καταλανούς και βάσκους εθνικιστές- οι κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς και της αριστεράς, καθιστώντας τα κόμματα αυτά ρυθμιστές των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών και των πολιτικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση του Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο, με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τους εθνικιστές καταλανούς του ERC.

«Θέλουμε να γίνουμε ο βασικός μοχλός για τον σχηματισμό της προσεχούς κυβέρνησης στην Ισπανία», τόνισε ο Σαβατέρ, προσθέτοντας πως το κόμμα του φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τις ψήφους των «απογοητευμένων αριστερών» από την εδαφική πολιτική του Θαπατέρο, ο οποίος δρομολόγησε μία ευρεία μεταρρύθμιση του καθεστώτος των 17 αυτόνομων επαρχιών της χώρας, αυξάνοντας τις διοικητικές αρμοδιότητές τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή