Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Σε ευρύ ανασχηματισμό ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και την αντικατάστασή του από τον Ζαν Καστέξ. Με τον ανασχηματισμό ο Γάλλος πρόεδρος θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα, το οποίο αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στις δημοτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Το φιλόδοξο νεοσύστατο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche (Η Δημοκρατία Μπροστά), το οποίο -υποτίθεται- έσπαγε τις παλιές διαχωριστικές γραμμές αριστερά - δεξιά, υπέστη Βατερλό, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μία μεγάλη πόλη.
Η νίκη των Πρασίνων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά κυρίως στη δυσαρέσκεια των πολιτών, την οποία αυτή τη φορά τα αποδυναμωμένα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, οι «γκολικοί» και οι «σοσιαλιστές» δεν μπόρεσαν να καρπωθούν.
Η ειρωνεία είναι ότι ο παραιτηθείς Φιλίπ είναι ο μόνος από τους υποψήφιους του κόμματος του Μακρόν που κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος, στην πόλη της Χάβρης. Η δημοτικότητα του Φιλίπ ανέρχεται σε 49% έναντι 33% του Μακρόν και οι «κακές γλώσσες» λένε πως αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της παραίτησής του, καθώς ο Μακρόν δεν μπορούσε να κρατάει στη θέση του πρωθυπουργού έναν πολιτικό που τον επισκιάζει.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξελέγη ως πολλά υποσχόμενος, έτοιμος να σπάσει... αυγά και να προχωρήσει σε αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν την... εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύφεση και την προβλεπόμενη συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 11% φέτος, ο Μακρόν επιχειρεί στροφή με τον σχετικά άγνωστο μέχρι πρότινος Ζαν Καστέξ. Ο Καστέξ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μόλις πριν από ένα δίμηνο, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της επιχείρησης σταδιακής άρσης του lockdown. Έξω... ο Μακρόν φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα, έχοντας αφήσει το αποτύπωμά του στο ύψους 750 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης, τα ευρώ του οποίου είναι αμφίβολο αν ποτέ θα φθάσουν στις χειμαζόμενες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Στο «νεομαρξιστικό» Netflix προβάλλεται αυτές τις μέρες η δημοφιλής σειρά «Απάνθρωποι Πόροι», με πρωταγωνιστή τον παλιό ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά. Μία σειρά όπου -όπως παλιότερα στην ταινία «Το τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά- αποτυπώνεται η σκληρή κοινωνική πραγματικότητα στη Γαλλία και όχι μόνο. Προ κορονοϊού...