Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο Ν. Μπερνς μετά από πρόσκληση Παπαδόπουλου

«Η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή βάση»
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 10:50
UPD:11:01
A- A A+

Την ανάγκη να γίνει μια καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την κυπριακή κυβέρνηση, υπογράμμισε ο αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, μετά τη συνάντηση που είχε αργά χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είχα αυτή τη συνάντηση. Είπα στον Πρόεδρο ότι η κυβέρνησή μας επιθυμεί να έχει μια καινούργια αρχή με την κυβέρνηση της Κύπρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε ένα- δύο πολυτάραχα χρόνια, ιδίως το 2004. Πιστεύουμε είναι πολύ σημαντικό, οι δύο κυβερνήσεις μας που έχουν πολλές σχέσεις μεταξύ τους, να διατηρούν μια καλή στενή συνεργασία», δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και πρόσθεσε:

«Είπα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, εκ μέρους της κυβερνήσεώς μας, ότι θα δημιουργήσουμε το κλίμα για μία νέα σχέση και πιστεύω ότι ευχαριστήθηκε που το άκουσε».

Ο αμερικανός επίσημος τόνισε εξάλλου ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να αναβάλει την προσπάθεια να επιχειρήσει να φέρει την ειρήνη στην Κύπρο. «Εισηγούμαστε στο ΓΓ του ΟΗΕ», είπε ο τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «να αναλάβει μία νέα προσπάθεια, να διορίσει διαπραγματευτή, να ηγηθεί των διεθνών διαπραγματεύσεων για ειρήνη στην Κύπρο. Δήλωσα ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτικές σ' αυτό και θα εμπλακούν ενεργά όπως ήταν κάθε αμερικανική κυβέρνηση, από τα μέσα της δεκαετίας του '70 μέχρι σήμερα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Μπερνς σημείωσε πως είπε στην τουρκική ηγεσία ότι «με καλή θέληση και ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Τουρκίας, της Ελλάδας, της κυπριακής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας του κ. Ταλάτ, όλοι μπορούν να βοηθήσουν τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Εθνη για να βρεθεί διέξοδος προς τα εμπρός».

Ο κ. Μπερνς τόνισε πως προσβλέπει σε μελλοντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, «ώστε να προχωρήσουμε στο σημαντικό αυτό θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, της διαίρεσης της νήσου» και επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι «η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή βάση».

Στο ερώτημα αν προτίθεται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση του προέδρου Παπαδόπουλου και θα προσπαθήσει πολύ να την προγραμματίσει στο άμεσο διάστημα. «Είναι πολύς καιρός που ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τη Λευκωσία για συναντήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση και προσβλέπω σ' αυτό», παρατήρησε.

Ερωτηθείς για την εφαρμογή της Συμφωνίας Γκαμπάρι, είπε πως η Συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. «Αν υπάρξει νέα προσπάθεια - κι αυτό είναι απόφαση του Γενικού Γραμματέα - υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να λάβουμε υπόψη από ορισμένα σχέδια του παρελθόντος. Οχι όλα, όχι πλήρως ταυτόσημα, γιατί πρόκειται για μια νέα προσπάθεια. Υπάρχει πολλή ιστορία, έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος εδώ και πολύ χρονικό διάστημα ώστε να πάρουμε τις καλύτερες ιδέες που μπορούν να σχηματίσουν ένα κοινό παρονομαστή, ένα κοινό θεμέλιο για μία νέα προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Μπερνς.

Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές υποσχέσεις σε κάποια από τα σχέδια του παρελθόντος και μπορούμε να πάρουμε τα καλύτερα μέρη τους και να προχωρήσουμε.

Ικανοποιημένος ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τη μακρά συνάντησή του με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε στο συνομιλητή του ότι «δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ουσία, απλώς και μόνο για να έχουμε μία διαδικασία», ενώ όπως είπε, ο κ. Μπερνς εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι ο καιρός για μια ανανεωμένη προσπάθεια από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι θα ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να καταβάλει μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Μπερνς για καινούργια αρχή στις σχέσεις ΗΠΑ - Κύπρου, o πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν εννοεί καινούρια αρχή, πάντως τόνισε την επιθυμία τους να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις».

Αναφορικά με την αμερικανική θέση για ανάγκη διορισμού απεσταλμένου των ΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά: «Είπαν ότι ένας τρόπος για επίσπευση των διαδικασιών είναι ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει ένα απεσταλμένο».

«Του είπα -συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος- ότι ο κ. Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα και με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Ανάν, ανέφερε ότι τα ΗΕ επιθυμούν πρώτα να δουν ενδείξεις για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης των δύο πλευρών για να προχωρήσουν και μου είπε ναι, το ξέρουν αυτό, το έχουν σημειώσει, εμείς όμως θα ζητήσουμε από τον Γενικό Γραμματέα να διορίσει, την ώρα που θα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα. Δεν είπε ότι θα τον διορίσει αύριο ή μεθαύριο».

Σε άλλη ερώτηση αν η επιμονή αμερικανικού παράγοντα να διοριστεί απεσταλμένος μπορεί να ερμηνεύεται και ως εξουδετέρωση του ρόλου του κ. Μόλλερ και κατ' επέκταση της διαδικασίας Γκαμπάρι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν αναφερθήκαμε στον κ. Μόλλερ, αντίθετα είπε ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο κ. Μόλλερ, αλλά είπε ότι για επίσπευση διαδικασιών χρειάζεται, κατά τη γνώμη του, ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Το οποίο δεν είναι κάτι νέο. Είναι πράγμα που κι εμείς το θέλουμε κι ο Γενικός Γραμματέας το θέλει, είναι θέμα πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να διοριστεί».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει αποκομίσει την αίσθηση από τις όλες επαφές ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την επιτακτικότητα της λύσης του Κυπριακού και ότι πρέπει να δοθεί αυτή η ώθηση και να αναζωπυρωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για κάτι σύντομα, ο Πρόεδρος της Κύπρου απάντησε θετικά και πρόσθεσε «ο καθένας για τους δικούς του λόγους».

Ερωτηθείς για ποιους λόγους επιθυμούν επίσπευση οι Αμερικανοί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «σίγουρα θέλουν να λυθεί το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων στρατηγικών τους συμφερόντων. Κι εμείς θέλουμε. Δεν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό;».

Για την άτυπη συνάντηση που συγκάλεσε ο σουηδός ΥΠΕΞ

Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι ο σουηδός πρέσβης ενημέρωσε τους πρέσβεις μας στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον και διευκρίνισε: «Είπαν ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση, δεν λήφθηκαν αποφάσεις, δεν είναι θεσμοποιημένη η συνάντηση που έγινε, δηλαδή δεν θα ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις, ήταν όπως το ονομάζουν brain storming, και αντάλλαξαν ιδέες ως προς το τι μπορεί να γίνει για να επισπευθεί η διαδικασία των ΗΕ. Σοβαρή και κοινή δήλωση ήταν ότι, οτιδήποτε θα γίνει πρέπει να γίνει με διαφάνεια και με πλήρη ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Για τον ελλιμενισμό του τουρκικού πλοίου στη Λατάκεια

Οσον αφορά το θέμα με το δρομολόγιο Λαττάκειας - κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας επεσήμανε: «Πιστεύω ότι το θέμα έχει προβληθεί με υπερβολές πέραν από τις σωστές του διαστάσεις. Οι δηλώσεις της Συρίας είναι ότι μόνο την κυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίζει, ότι δεν έχει γίνει συμφωνία πάνω σε κυβερνητικό επίπεδο, ότι είναι μια ιδιωτική συμφωνία που έχει γίνει με το εμπορικό επιμελητήριο και να επαναλάβω τη δήλωση που έκανα σήμερα το πρωί: Η Συρία είναι μια πολύ φιλική χώρα μαζί μας και ελπίζω ότι χωρίς τους υψηλούς τόνους που έχουν επικρατήσει μπορούμε να βρούμε μια φιλική διευθέτηση ανάμεσα μας».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου αν δεν βλέπει κάποια πολιτική διάσταση στο θέμα, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι βεβαίως έχει πολιτική διάσταση και δυσμενή πολιτική συνέπεια, «αλλά να μην οδηγούμαστε στο στάδιο που καταρρέουν οι σχέσεις μας με τη φιλική χώρα της Συρίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή