Από σήμερα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινούν εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού Ασωπού με παράλληλη ταυτοποίηση των αγωγών που εκβάλλουν σε αυτόν και σφράγιση όσων εξ αυτών διαπιστωθεί ότι είναι παράνομοι.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διευκρινίζοντας ότι η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ποταμού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και για την επέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικού επιπέδου.
Όπως είπε ο υπουργός, από τις 10 Αυγούστου 2007 και μετά, δηλαδή από την στιγμή που ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού ποταμού, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κάνουν συνεχείς και εντατικούς ελέγχους.
Στα πλαίσια αυτά μέχρι τώρα έχουν γίνει επτά δειγματοληψίες στον Ασωπό ποταμό και 24 έλεγχοι-αυτοψίες σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με βάση αυτούς τους ελέγχους του ΥΠΕΧΩΔΕ :
α) οριοθετήθηκε η περιοχή όπου καταγράφονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου.
β) διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένο αγωγό και ρέμα
γ) εντοπίστηκαν, ήδη, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με την συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου και συνδέονται με τις συγκεκριμένες θέσεις
δ) εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή και άλλες δραστηριότητες των οποίων τα απόβλητα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, οι οποίες δεν συνδέονται με τις συγκεκριμένες θέσεις.
Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οριστικά διαπιστώνονται παραβάσεις οι σχετικοί φάκελοι θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις. Επίσης, θα καταλογισθούν, μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υψηλά πρόστιμα.
Σε περιπτώσεις υποτροπής ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους θα υπάρχει διακοπή των εργασιών της επιχείρησης.
Οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής θα είναι συνεχείς και αλλεπάλληλοι και οι κυρώσεις αυστηρότατες, υπογράμμισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες για τον Ασωπό ποταμό Νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί από αυτές.
Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά στην επανεξέταση προς το αυστηρότερο των οριακών τιμών των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν σε υγρά απόβλητα (π.χ. εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό, κάδμιο κλπ.) σε επίπεδο χώρας, καθώς και στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της ΚΥΑ 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β), η οποία αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.