Ουγγαρία: Δεν αποδέχεται τη λίστα της Ε.Ε. με τις «ασφαλείς» χώρες, με εξαίρεση την Σερβία

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020 11:41
UPD:11:45
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Την ταξιδιωτική λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις 14 «ασφαλείς» χώρες δεν φαίνεται να εμπιστεύεται η Ουγγαρία, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, μάλιστα να δηλώνει πως η χώρα δεν  θα τηρήσει την σχετική σύσταση της Ε.Ε.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την σύσταση της ΕΕ... διότι αυτό θα ήταν αντίθετο με τα υγειονομικά συμφέροντα του ουγγρικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Ούγγρος πρωθυπουργός σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Στην Σερβία, στον μόνο γείτονα της Ουγγαρίας προς νότον που βρίσκεται εκτός της Ε.Ε., κατοικεί μεγάλη ουγγρική μειονότητα.

Η Ιταλία, με έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε επίσης ότι θα εξαιρεθεί και ότι θα διατηρήσει τους περιορισμούς της καραντίνας για όλες τις χώρες που δεν ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν.

Για τους ανθρώπους που διασχίζουν την Ουγγαρία με κατεύθυνση άλλες χώρες, η Βουδαπέστη θα επαναφέρει τον «ανθρωπιστικό διάδρομο» που λειτουργούσε στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

«Όποιος ταξιδεύει μέσω της Ουγγαρία θα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτόν τον διάδρομο. Δεν θα του επιτρέπεται να εγκαταλείψει αυτόν τον διάδρομο και θα διατηρήσουμε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους ».

Να σημειωθεί πως μέχρι χθες, η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει 4.157 κρούσματα της επιδημίας του κορωνοϊού και 586 θανάτους.

Τι είναι η λίστα
Η λίστα της Ε.Ε. περιλαμβάνει 14 χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» για επιχειρηματικά ή τουριστικά ταξίδια. Οι 14 χώρες είναι οι εξής: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη. Η λίστα της Ε.Ε., η οποία εγκρίθηκε από τους 27 με ειδική πλειοψηφία, δημιουργήθηκε με σκοπό να απελευθερώσει τις πτήσεις, να ανοίξει τα ταξίδια και άρα να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό τουριστικό και ταξιδιωτικό τομέα.

Εν τω μεταξύ, χθες και η Αυστρία εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οδήγησε στην αλλαγή στάσης της αυστριακής κυβέρνησης η οποία με ανακοίνωσή της έκανε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών της στις χώρες της περιοχής. Έτσι, εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τις εξής χώρες: Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ- Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή