Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη Γερμανία μέχρι σήμερα. Υπάρχουν 30.000 ίχνη δραστών στο διαδίκτυο που σχετίζονται με κύκλωμα από το Μπέργκις Γκλάντμπαχ.
Αρχικά έμοιαζε με μια υπόθεση τοπικής εμβέλειας στην πόλη Μπέργκις Γκλάντμπαχ της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Όπως διαφαίνεται όμως από τα τελευταία στοιχεία πρόκειται ίσως για ένα πραγματικό κύκλωμα και ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τεραστίων διαστάσεων για τα γερμανικά χρονικά. Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019 από έρευνες σε βάρος 43χρονου στο Μπέργκις Γλάντμπαχ, ο οποίος βιντεοσκοπούσε την ανήλικη κόρη του ασελγώντας πάνω της. Στη συνέχεια ανέβασε τα επίμαχα βίντεο στο διαδίκτυο κοινοποιώντας τα σε άλλους.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Β. Ρηνανίας-Bεστφαλίας έχουν εντοπιστεί συνολικά 30.000 διαδικτυακές διευθύνσεις ΙP που σχετίζονται με την υπόθεση. «Όταν άκουσα τον αριθμό έπαθα σοκ» ανέφερε στη DW o Γιόχανες Βίλχελμ Ρέριγκ, επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ωστόσο παραμένει ακόμη ασαφές πόσα φυσικά πρόσωπα ακριβώς κρύβονται πίσω από τις 30.000 διαδικτυακές διευθύνσεις, διότι ένας δράστης ενδέχεται να χρησιμοποιούσε περισσότερες από μια. Ενδέχεται βέβαια ο αριθμός των δραστών να είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Πώς δρουν οι γερμανικές αρχές σε αντίστοιχες περιπτώσεις;
Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Πέτερ Μπίζενμπαχ (CDU) είχε τεθεί ως στόχος εξαρχής να βρεθούν τα πραγματικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Mε τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων ασχολείται ειδική μονάδα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (ZAC).
Από 1ης Ιουλίου αναμένεται να συσταθεί και μια νέα taskforce αρμόδια για την καταδίωξη δραστών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Στην υπόθεση του Μπέργκις Γκλάντμπαχ έχουν ήδη ταυτοποιηθεί 72 υπόπτοι για τέλεση αδικημάτων, δέκα εκ των οποίων τελούν υπό κράτηση. Εναντίον οχτώ εξ αυτών έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες.
Σύμφωνα με τον Ρέριγκ απαιτείται καλύτερη τεχνολογική κατάρτιση των ειδικών που διερευνούν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παιδικής πορνογραφίας στη Γερμανία. Για την εξάρθρωση του κυκλώματος του Μπέργκις Γκλάντμπαχ οι διωκτικές αρχές της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονα τεχνολογικά μέσα έως και τεχνητή νοημοσύνη, συστήθηκε ειδική ψηφιακή υπηρεσία και διορίσθηκε ειδικός εισαγγελέας. Η υπόθεση που μόλις βγήκε στο φως της δημοσιότητας ενδέχεται να ξεπεράσει ως προς τις διαστάσεις της κάθε προηγούμενη, όμως δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.
Ο Ρέριγκ υπενθυμίζει το κύκλωμα διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού «Elysium» που δρούσε στο Darknet και εξαρθρώθηκε το 2017. Επρόκειτο για ένα διεθνές δίκτυο με πάνω από 110.000 χρήστες.
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στη Γερμανία
Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και αδικημάτων παιδικής πορνογραφίας παρουσιάζει αυξητική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Το 2019 καταγράφηκαν σχεδόν 16.000 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών.
Η γερμανική αστυνομία εντόπισε επίσης πάνω από 12.000 περιστατικά παιδικής πορνογραφίας τον τελευταίο χρόνο, αριθμός υπερδιπλασιασμένος σε σχέση με το 2016. Όσο για τα θύματα της σεξουλικής βίας, στην υπόθεση Μπέργκις Γκλάντμπαχ έχουν ήδη ταυτοποιηθεί πάνω από 30 παιδιά, για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη εφόρου ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία λειτουργεί ήδη ειδική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες που σχετίζονται με περιστατικά ή υπόνοιες άσκησης σεξουαλικής βίας σε παιδιά.
Ο Ρέριγκ θεωρεί επίσης απαραίτητη την παροχή ειδικής προστασίας σε παιδιά αλλά και την ενημέρωση σε γονείς στα γερμανικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων κοριτσιών και αγοριών αποτελεί χρέος της πολιτείας.
Το προφίλ των δραστών σεξουαλικής κακοποίησης
Στη Γερμανία οι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι κυρίως άνδρες και λιγότερο γυναίκες. Από ποινική σκοπιά δράστες δεν θεωρούνται μόνο αυτοί που διαπράττουν βία εναντίον παιδιών, αλλά και άτομα που βλέπουν ή διαβιβάζουν σχετικό υλικό στο διαδίκτυο, καθώς και εκείνοι που αναζητούν εικόνες άσκησης σεξουαλικής βίας σε παιδιά στο διαδίκτυο. Η ανάρτηση παιδικών φωτογραφιών σε αμφιλεγόμενες πόζες, που είναι ανεκτό σε ορισμένες χώρες, θεωρείται επίσης μορφή κακοποίησης στη Γερμανία.
«Το προφίλ των δραστών ποικίλει» αναφέρει ο ειδικός σε θέματα εγκληματικότητας στο διαδίκτυο Τόμας Γκάμπριελ Ρούντιγκερ. Συνήθως πρόκειται για άνδρες που σχετίζονται επαγγελματικά ή προσωπικά με παιδιά. Υπάρχουν επίσης κυκλώματα που δρουν στο εξωτερικό και βγάζουν κέρδη από την κακοποίηση παιδιών. Γυναίκες συναντώνται σπανιότερα και συνήθως σε συνάρτηση ή σε συνεργασία με κυκλώματα ή μεμονωμένους άνδρες και στόχο τον προσπορισμό κέρδους. Μια άλλη κατηγορία δραστών είναι οι ίδιοι ανήλικοι, που ποστάρουν στο ίντερνετ πορνογραφικό υλικό.
Όσο για το διαδίκτυο, αυτό έχει καταστήσει την σεξουαλική κακοποίηση και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού σε παγκόσμιο πρόβλημα. Όπως επισημαίνει ο Ρούντιγκερ «πρόκειται για έναν παγκόσμιο χώρο χωρίς φυσικά σύνορα, στον οποίο δράστες από όλον τον κόσμο μπορούν να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να έρθουν σε επαφή.
Ακόμη και οι ξένες γλώσσες δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο με τόσες μετραφραστικές μηχανές ονλάιν». Ο ίδιος μάλιστα τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης ενός διεθνούς ποινικού δικαίου που θα αφορά ειδικότερα μόνο εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.