Αμερικανική πρόταση για τη διάσπαση του Ιράκ

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 20:43
UPD:20:45

A- A A+

Πρόκειται για μη δεσμευτική απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας. Αλλά είναι ενδεικτική του αδιεξόδου και των σχεδίων στην περιοχή.

Η Γερουσία ενέκρινε με 75 ψήφους υπέρ και 23 κατά, σχέδιο διαίρεσης του Ιράκ, ως τη μόνη λύση για να τεθεί ένα τέρμα στη βία, και ν' ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Το ψήφισμα προκρίνει μια χαλαρή ομοσπονδία, με βάση τα εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά των διαφόρων επαρχιών, υπό μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση που θα είναι εγκατεστημένη στη Βαγδάτη.

Οι Κούρδοι, το ένα πέμπτο του πληθυσμού, έχουν ήδη μια ουσιαστική αυτονομία, με τη δική τους κυβέρνηση. Αρα, μένει η δημιουργία ενός «υπερ-καντονίου» από τους Σιίτες στο Νότο για το διαχωρισμό από τους Σουνίτες. Ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας όμως βρίσκεται στον κουρδικό βορρά και στο σιιτικό νότο.

Ο Σαντάμ φέρεται να είπε κάποτε στους συμπατριώτες του «αν μια μέρα εγκαταλείψω την εξουσία, θα χρειαστούν επτά πρόεδροι για να κυβερνήσουν το Ιράκ», πατώντας στην πολυφυλετική δομή της χώρας.

Η επέμβαση στο Ιράκ άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ακόμη κι αν ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την ιδέα της τριχοτόμησης http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/09/27/1417988.htm , η έγκριση του ψηφίσματος θεωρείται ως ένδειξη των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους και των δύο κομμάτων για την πολιτική του προέδρου Μπους στο Ιράκ.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή