Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 10:01
A- A A+

Το Κυπριακό και οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη, οι επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κατά της πολιτικής Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, ο απόηχος της δημοσκόπησης του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές, το στρατηγικό σχέδιο για την παιδεία, η συμπεριφορά των Κυπρίων έναντι των ατόμων με αναπηρία, οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Κύπρο, αλλά και δημοσιεύματα που αφορούν την λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' και τις αποζημιώσεις που έδωσε η Κυβέρνηση για χρήση τ/κ περιουσιών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Παραδοχή αποτυχίας του Τ. Παπαδόπουλου» γράφει ότι με μια δήλωση – παράπονο προς τον ΥΦΕΞ των ΗΠΑ άρχισε τη συνάντησή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Νίκολας Μπερνς αφού με τη δήλωσή του παραδέχεται ότι 4,5 χρόνια Πρόεδρος της Κύπρου δεν συνάντησε ποτέ επίσημα πολιτικό αξιωματούχο του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι τα μαύρα μας τα χάλια έχουμε ως κοινωνία σε ό,τι αφορά τις απόψεις μας για τα άτομα με αναπηρίες αφού σύμφωνα με έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως δεν μας ενοχλούν τα άτομα με αναπηρία αλλά προτιμάμε να μένουν έξω από το σπίτι μας.

«Η Μάχη» με τίτλο «Πού μας οδηγεί αυτή η ανερμάτιστη πολιτική;» γράφει ότι άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου και της πολιτικής του στο Κυπριακό και προσθέτει ότι με αφορμή τα τελευταία γεγονότα όπως το περιουσιακό και τη Συρία, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για πολιτική αδιεξόδων και καταστροφής εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το συμπέρασμα από τη δημοσκόπηση που παρουσίασε το ΡΙΚ είναι ότι υπάρχουν τρεις ισοδύναμες υποψηφιότητες.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ψάχνουν στοιχεία για τον Κηδεμόνα» γράφει ότι έγγραφα της Δημοκρατίας και δικαστικές αποφάσεις που σχετίζονται με τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές αναζητά με κάθε τρόπο η «επιτροπή αποζημιώσεων» ρίχνοντας ως δόλωμα σε Ε/Κ αιτητές «πλουσιοπάροχες» αποζημιώσεις με στόχο να αμφισβητηθεί εντός του ΕΔΑΔ το νομικό υπόβαθρο του Κηδεμόνα τ/κ περιουσιών προκειμένου να μεταφερθεί η πίεση του Στρασβούργου από τους ώμους της Τουρκίας σε εκείνους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι την 1η Οκτωβρίου ανακοινώνονται και την 1η Νοεμβρίου εφαρμόζονται τα νέα τέλη σταθερής τηλεφωνίας της ΑΗΚ.

«Η Σημερινή» σήμερα φέρει τον τίτλο «Ένα βήμα μπροστά» και γράφει ότι υπό την απειλή κυρώσεων από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η κυπριακή Βουλή αποφάσισε χθες τη θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει τη ρύθμιση των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει θλιβερή την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα ναρκωτικά. Προσθέτει η εφημερίδα ότι ο αριθμός των χρηστών κοκαϊνης διπλασιάστηκε μέσα σε δύο χρόνια, αφού είναι οι χρήστες κάνναβης ανέρχονται στους 50.000 και από το 2004-2007 πέθαναν 56 άτομα από χρήση ναρκωτικών.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αποζημιώσεις εκατομμυρίων» γράφει ότι εκατομμύρια έχουν πληρωθεί από τα κρατικά ταμεία σε Τ/Κ προκειμένου να αγοραστεί γη που τους ανήκε και επί της οποίας έχουν ήδη ανεγερθεί προσφυγικοί συνοικισμοί. Αλλού γράφει ότι κύκλωμα με διεθνή πλοκάμια το οποίο επιδίδεται κυρίως σε απάτες μέσω δαιδικτύου έχει τεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών μετά από σειρά καταγγελιών που έγιναν από Κύπριους, οι οποίοι είτε την πάτησαν είτε γλύτωσαν στο παρά πέντε.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εκτροχιασμός» γράφει ότι αντιδράσεις και διαφωνίες πυροδότησαν οι νέες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για τον στρατηγικό σχεδιασμό της παιδείας που συνιστά ουσιαστικά εκτροχιασμό από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αλλού γράφει ότι την εκτίμηση ότι ουσιαστικός νικητής μέσα από τη δημοσκόπηση που παρουσίασε την Τετάρτη το ΡΙΚ είναι η υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, εκφράζει το ΑΚΕΛ δια του εκπροσώπου του Νίκου Κατσουρίδη.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Η καλλιέργεια βιοκαυσίμων επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας» γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα του βραβευμένου με Νόμπελ χημικού Πολ Γκρούτσεν, οι πλείστες καλλιέργειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για εναλλακτικά «πράσινα» καύσιμα επιταχύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των βιομηχανικών μεθόδων καλλιέργειάς τους. Αλλού γράφει ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν ενδείξεις που ρίχνουν φως στην εμφάνιση του οξυγόνου στη γη.

Η εβδομαδιαία «Αντίλογος» με τίτλο «Ολα τα πυρά κατά Κασουλίδη» γράφει ότι η στρατηγική του επιτελείου του Προέδρου Παπαδόπουλου αλλάζει μετά τη διαπίστωση ότι η κατά μέτωπο επίθεση εναντίον όλων δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τώρα στόχος θα είναι ο Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας θα μείνει στο απυρόβλητο. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Μάκης Κεραυνός δηλώνει ότι η Τράπεζα θα διευρύνει τους ορίζοντές της εντός και εκτός Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Επέλαση ΑΚΕΛ στο ΡΙΚ» γράφει ότι σε παρεμβάσεις προς το ΡΙΚ προβαίνει το ΑΚΕΛ είτε στο Διοικητικό Συμβούλιο είτε σε διάφορες συσκέψεις. Αλλού γράφει ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας του Φιλελεύθερου την Κυριακή και του ΡΙΚ την Τετάρτη, η παράσταση νίκης είναι ξεκάθαρη και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των ανθυποψηφίων του.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ θέλουν κινητικότητα στην Κύπρο» γράφει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν νέα προσπάθεια εκ μέρους του ΟΗΕ για το Κυπριακό και είναι έτοιμες να συμβάλουν στην δημιουργία νέου μομέντουμ, όπως δήλωσε ο ΥΦΕΞ των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς. Αλλού γράφει ότι άνοιξε τις πύλες του το “Mall of Cyprus” στην παρουσία Υπουργών και άλλων επισήμων. Προσθέτει ότι λίγο πριν τα εγκαίνια, το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκύπτει από την κατασκευή του εμπορικού αυτού κέντρου που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας και απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή