Σε τρόλεϊ κατάμεστο

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 09:51
UPD:09:51
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Σάββατο. Στην καρδιά των Αθηνών, στην καρδιά του θέρους. Καταμεσήμερο, τρόλεϊ κατάμεστο «από ιδρωμένον κόσμο - από άνδρας λογής-λογής, κούρους λιγνούς και άρρενας βαρείς, μυστακοφόρους, από οικοκυράς χονδράς, ή σκελετώδεις». Νεανίδες δεν είδα, ούτε έπεσαν στην αντίληψή μου ψαύσεις, συνθλίψεις και προστρίψεις. Τέτοια στου Εμπειρίκου τις φωτογενείς αφηγήσεις.

Στην καρδιά των Αθηνών, στην καρδιά του θέρους, συνωστισμός χωρίς κλιματισμό. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Η μάσκα ανήρχετο συνεχώς. Άλλοι προστάτευαν το πιγούνι τους. Κάποιοι παρίσταναν τον Βαν Γκογκ. Στο αφτί, αν και όταν χρειαστεί. Κάμποσοι βρήκαν τρόπο με τη μάσκα το μέτωπο από των μαλλιών το ωραίο πλήθος να ελευθερωθεί. Αρκετοί προσεκτικοί και δεν ξέρω πόσοι ακάλυπτοι.

Κάθε στάση και μια νέα στριμωγμένη φάση. «Επίθεση! Γιουρούσι! Στρίμωγμα και πατίκωμα και πάστωμα και στοίβαγμα... “το χέρι μου!”, “το πόδι μου!”, “μη σπρώχνετε, κύριε”, “προσέχετε, κυρία μου!”, ίσα και φύγαμε». Σαρδέλες παστωμένες, με φάτσες απελπισμένες, λαχανιασμένες.

«Παρακαλείσθε να τηρείτε τις αποστάσεις. Η μάσκα είναι υποχρεωτική». 

Η μετακίνηση είναι εφιαλτική. Είναι και ο Ψαθάς εκεί. 

«Λιγουλάκι ακόμα και θα τρελαθούμε!

Απορείς: 

- Ακόμα, λοιπόν, δεν τρελαθήκατε; 

Και σου απαντά: 

- Απάνω στο τσάκα είμαστε!»

Προφανώς, δεν βγήκαμε σεργιάνι με το τρόλεϊ, Σάββατο μεσημέρι, στο αθηναϊκό καλοκαίρι. Άλλος για δουλειά, άλλος για το σπίτι, κουρασμένοι, βιαστικοί. Ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί. «Ας μην χαλαρώσουμε, για να μη το πληρώσουμε», ο ειδικός προειδοποιεί. 

Δεν μας λέει, όμως, τι γίνεται όταν δεν έχεις επιλογή. Το περπάτημα μεσημέρι Ιουνίου δεν το λες λύση λογική. Καλή η έγνοια για τα μέτρα προστασίας σε επιβατηγά οχήματα, με βάση τη νέα ΚΥΑ, αλλά στα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνεται ενίοτε πείραμα της συμφοράς. «Επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού... πρόστιμο 150 ευρώ». 

«Λιγουλάκι ακόμα και θα τρελαθούμε!» Πρώτα, όμως, να μετρηθούμε, ώστε τα ποσοστά να βγούνε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή