Νέες βιαιότητες στη Μιανμάρ-Δολοφονία εν ψυχρώ του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ δείχνει τηλεοπτικό υλικό

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 14:15
UPD:16:31
EPA/MYO CHIT

A- A A+

Συνεχίζεται και σήμερα η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων χιλιάδων ανθρώπων στην πρωτεύουσα Γιανγκόν της Μιανμάρ από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, το οποίο παράλληλα φαίνεται αποφασισμένο να περιορίσει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν με ρόπαλα εναντίον των διαδηλωτών στην περιοχή της παγόδας Σούλε, αφού τους κάλεσαν με τηλεβόες να διαλυθούν. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν και τότε οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν προειδοποιητικά πυρά.

Νωρίτερα, τέσσερις βουδιστές μοναχοί συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιδρομής σε μοναστήρι στο προάστιο Οκαλάπα της Γιανγκόν.

Εν τω μεταξύ, το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV μετέδωσε τη σκηνή του επεισοδίου που κατέληξε στο θάνατο του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ χθες.

Το ρεπορτάζ αρχίζει με εικόνες που δείχνουν στρατιώτες να επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών στους δρόμους της Ρανγκούν. Ξαφνικά ένας στρατιώτης με κράνος ρίχνει στο έδαφος έναν άνδρα , που εμφανίζεται να είναι ο Κέντζι Ναγκάι. Η εικόνα διακόπτεται από πλάνα δένδρων και στην συνέχεια φαίνεται ο Ιάπωνας δημοσιογράφος πεσμένος με την πλάτη στο έδαφος, κρατώντας τη βιντεοκάμερα στο αριστερό του χέρι. Μια εκπυρσοκρότηση ακούγεται καθώς ο στρατιώτης σημαδεύει από πολύ κοντινή απόσταση με το όπλο του τον δημοσιογράφο στην καρδιά. Επειτα φεύγει κυνηγώντας διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι εικόνες αποδεικνύουν ότι ο δημοσιογράφος δεν σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα, αλλά δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το γιατρό της ιαπωνικής πρεσβείας στην Γιανγκόν, η σφαίρα που σκότωσε τον Κέντζι Ναγκάι διαπέρασε την καρδιά του και βγήκε από την πλάτη.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ρανγκούν διηγούνται, σοκαρισμένοι ακόμη, σήμερα, πώς οι Βιρμανοί στρατιώτες σκότωσαν χθες άλλους οκτώ ανθρώπους, ανοίγοντας πυρ με αυτόματα όπλα.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των στρατιωτών» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Επί μισή ώρα περίπου το πλήθος προπηλάκιζε τους στρατιώτες, οι οποίοι καταλήφθηκαν από πανικό και άρχισαν να πυροβολούν με τα αυτόματα όπλα.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14, ωστόσο ο Αυστραλός πρέσβης στη Γιανγκόν μίλησε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

Οι αρχές της Μιανμάρ ανακοίνωσαν ότι η σημερινή διακοπή της κύριας σύνδεσης της χώρας με το Ιντερνετ οφείλεται σε πρόβλημα που παρουσιάσθηκε σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο. Ωστόσο αξιόπιστη δυτική πηγή στην πρωτεύουσα δήλωσε ότι η διακοπή διατάχθηκε από τη στρατιωτική χούντα για να σταματήσει η δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών από την καταστολή.

Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ιμπραΐμ Γκαμπάρι έφθασε σήμερα στη Σιγκαπούρη, από όπου θα αναχωρήσει αύριο για τη Μιανμάρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή