Συναγερμός για τις νέες εστίες κορωνοϊού

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 21:58
UPD:23:39
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Στα 9.821.665 συνολικά τα κρούσματα κορωνοϊού στον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί 494.234 θάνατοι. Συνολικά έχουν αναρρώσει 5.303.849 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του wordometer. Η πανδημία ξαναχτυπά σε πολλές χώρες του κόσμου προκαλώντας ανησυχία σε κυβερνήσεις και αναστατώνοντας τις αγορές, που χθες κινήθηκαν σε αρνητικό κλίμα. Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν 31,3 δισ. δολ. στον επόμενο χρόνο για τεστ, θεραπείες και εμβόλια για τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού χρειάζεται 31,3 δισ. δολ. τους επόμενους 12 μήνες για αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Εως σήμερα έχουν προσφερθεί 3,4 δισ. δολ., αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 13,7 δισ. δολ. «είναι επειγόντως απαραίτητα».
Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Κλείνουν μπαρ στο Τέξας

Στο μεταξύ και ενώ οι ΗΠΑ σπάνε τα ρεκόρ κρουσμάτων, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ 'Αμποτ διέταξε σήμερα το κλείσιμο όλων των μπαρ που λαμβάνουν το 51% των ακαθάριστων εσόδων τους από το αλκοόλ, εκτός από το φαγητό σε πακέτο. "Επί του παρόντος, είναι σαφές ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένους τύπους δραστηριοτήτων, κυρίως στους Τεξανούς που συγκεντρώνονται μέσα στα μπαρ", δήλωσε ο κυβερνήτης ζητώντας από κάθε Τεξανό να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να τηρεί το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι σαφές ότι η αύξηση στα κρούσματα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από δραστηριότητες ορισμένων μορφών, όπως οι συγκεντρώσεις των Τεξανών στα μπαρ», επέμεινε ο κυβερνήτης. Το Τέξας είχε χθες 5.996 νέα κρούσματα, αριθμό - ρεκόρ στην πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φλόριντα που ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλει την πώληση αλκοόλ στα μπαρ προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των νέων.

Ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, που καθυστέρησε πολύ να εφαρμόσει μέτρα καραντίνας τον Μάρτιο, εξήγησε αυτήν την εβδομάδα πως η πολιτεία του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «πραγματική έκρηξη» της νόσου μεταξύ των νέων και προειδοποίησε τα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ λέγοντάς τους ότι θα μπορούσαν να χάσουν την άδειά τους στην περίπτωση που δεν τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη Φλόριντα, η πολιτεία κατέγραψε σχεδόν 9000 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, ο χειρότερος απολογισμός σε μια αμερικανική πολιτεία από την έναρξη της πανδημίας.

Στο Μεξικό καταγράφηκαν 16.104 νέα κρούσματα και 736 θάνατοι στο 24ωρο.

Συναγερμός στη Μπολόνια

Στο μεταξύ, ιδιάιτερα ανησυχητικέ ςείανι οι νέες εστίες στην Ιταλία. Μετά μετά τα κρούσματα σε κομώπολη της Νάπολης, νέα εστία μετάδοσης του κορονοϊού έχει προκύψει στην Μπολόνια, στην έδρα ιταλικής εταιρίας ταχείας παράδοσης δεμάτων και αλληλογραφίας. Συνολικά, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό εξήντα τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων σαράντα επτά είναι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι υπόλοιποι δεκαεπτά συγγενείς και φίλοι τους. «Οι εργαζόμενοι είναι κατατρομαγμένοι. Ζητάμε να κλείσουν τα γραφεία, διότι η υγεία των ανθρώπων είναι πολυτιμότερη από τα κέρδη και την παραγωγή», δήλωσε ο γραμματέας του τομέα μεταφορών του συνδικάτου Uil, Μαουρίτσιο Λάγκο.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή δεν έτυχαν σεβασμού τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν υπογραφεί, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι «απαιτείται να σταματήσουν να εργάζονται, το γρηγορότερο δυνατό, όχι μόνον οι εσωτερικοί υπάλληλοι της διοίκησης, αλλά και οδηγοί της εταιρίας, οι οποίοι είναι συνεχώς εν κινήσει και κάθε ημέρα έρχονται σε επαφή με σχεδόν αμέτρητο αριθμό ανθρώπων».

Πρωτοφανής αύξηση στη Γαλλία

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 1.500 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, μια πρωτοφανής αύξηση από τις 30 Μαΐου, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές του νέου κορονοϊού κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 3 ημέρες.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές γνωστοποίησαν σε μια ανακοίνωση πως το σύνολο των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.588, ένας πολύ υψηλότερος αριθμός σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο των 498 τις τελευταίες επτά ημέρες και τον μέσο όρο των 430 κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου.
Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο αυξήθηκε κατά 26 και ανέρχεται πλέον σε 29.778, σε σύγκριση με 21 χθες, Πέμπτη, και 11 την Τετάρτη και έναν μέσο όρο 19 θανάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

Στο 1,1 ο ρυθμός αναπαραγωγής στην Αυστρία

Αυξήθηκαν κατά 17 μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο τα ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, με το σύνολο των νοσούντων στη χώρα να ανέρχεται σε 476 σήμερα στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, ελαφρά μείωση παρουσίασε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και ανέρχονται σε 70, από τους οποίους οι δέκα βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 17.482 επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν αναφερθεί 674 θάνατοι, με καθοριστικό παράγοντα τον ορισμό του συστήματος επιδημιολογικής αναφοράς, και έχουν διενεργηθεί 590.442 διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με τον σημερινό, τελευταίο υπολογισμό μοντέλου από την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ο πραγματικός αριθμός αναπαραγωγής για την περίοδο από 12 Ιουνίου έως τις 24 Ιουνίου βρισκόταν στο 1,1 (ελαφρώς υψηλότερα από τον προηγούμενο υπολογισμό), που σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο θα μπορούσε να μολύνει άλλους 1,1 ανθρώπους.

Η αύξηση φέρεται να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η συνάντηση των Ροταριανών στο Σάλτσμπουργκ που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ, σύμφωνα με την Υπηρεσία, συνυπεύθυνοι για την σωρεία των περιπτώσεων είναι και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως επίσης οι περιπτώσεις που προέκυψαν από τις συναθροίσεις θρησκευτικής κοινότητας στην 'Ανω Αυστρία.

Αρνητικό ρεκόρ στην Ιαπωνία

Η Ιαπωνία κατέγραψε σήμερα πάνω από 100 νέα κρούσματα του κορονοϊού για πρώτη φορά από τις 9 Μαΐου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo News.
Η Ιαπωνία ήρε την περασμένη εβδομάδα την απαγόρευση για τα ταξίδια εντός της χώρας, την τελευταία από μια σειρά σημαντικών περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τον Απρίλιο. Σήμερα στο Τόκιο καταγράφηκαν 54 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή