Κωμικοτραγική βουτιά με «Πέτρες στις τσέπες του»

Το έργο της Μαρί Τζόουνς, επιστρέφει για μία και μοναδική παράσταση
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 11:39
A- A A+

Ο ψεύτικος κόσμος του Χόλυγουντ έρχεται σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια δύο ανθρώπων, μέσα από τις ζωές δεκαπέντε χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, στο έργο της Μαρί Τζόουνς με τίτλο «Πέτρες στις τσέπες του».

Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Χρυσοστόμου και του Μάκη Παπαδημητρίου, οι οποίοι ανέλαβαν και την ερμηνεία, δίνοντας ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων, το έργο επιστρέφει για μία και μοναδική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», σήμερα,  Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ [Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη].

Κρίμα…

Το έργο αποτελεί μια «κωμικοτραγωδία», που εκτυλίσσεται στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογραφείται μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή. Ο Τσάρλι και ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή extras… δηλαδή κομπάρσοι… δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… και συμμετέχουν στην ταινία. Το ίδιο και ο Σον. Που αυτοκτόνησε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Κρίμα.

Δίνοντας ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων, ο Μάκης Παπαδημητρίου μάς σκιαγράφησε τους χαρακτήρες της παράστασης… «Στο σύνολο, οι χαρακτήρες είναι δεκαπέντε. Οι δυο βασικοί μας ρόλοι, ο Τσάρλι και ο Τζέικ, είναι αυτοί που είναι πιο ανεπτυγμένοι, γιατί είναι αυτοί που τρέχουν την ιστορία, ενώ οι υπόλοιποι συμπληρώνουν το περιβάλλον του γυρίσματος. Η τεχνική αυτή ταιριάζει με την αισθητική της παράστασης. Οι πρωταγωνιστές, αν και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, προσλαμβάνονται από την παραγωγή ως κομπάρσοι. Ο Τσάρλι προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, για να γράψει ένα σενάριο, να γίνει σεναριογράφος, να γίνει ηθοποιός, και υποτίθεται ότι, κατά τη διάρκεια της γνωριμίας του με τον Τζέικ και της εμπειρίας που έχουν από το γύρισμα, έχουν την ιδέα να φτιάξουν μαζί μια ταινία, που να έχει ως θέμα ακριβώς αυτό: τη συμμετοχή τους σε μια ταινία, την περίοδο που συμβαίνει κάτι τραγικό».  

Για τα χαρακτηριστικά του βασικού ήρωα που ενσαρκώνει μας είπε: «Στο σύνολο, υποδύομαι επτά ρόλους. Ο βασικός ήρωας που υποδύομαι, ο Τζέικ, είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής, έχει δει, μεγαλώνοντας, πολλές ταινίες να γυρίζονται στα όμορφα τοπία της περιοχής του και, παρά την προσπάθειά του να πετάξει οριστικά μακριά από αυτήν, δεν τα έχει καταφέρει έως τώρα».

O Γιώργος Χρυσοστόμου μιλώντας μας σχετικά με αυτό που τον προσέλκυσε στο συγκεκριμένο έργο, ώστε να το σκηνοθετήσει, ανέφερε:

«Η επιμονή του Μάκη Παπαδημητρίου, ευτυχώς, σε πρώτη φάση. Παρόλα αυτά, η ιδέα αυτή με φόβισε στην αρχή. Η διαδικασία, πάντως, ήταν πολύ δημιουργική και, στην πορεία της, άρχισε να γίνεται απολαυστική, γιατί το ίδιο το έργο προσφέρεται από τη φύση του, για να αφηγηθείς την ιστορία με πολλούς τρόπους και κώδικες. Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε και, ευτυχώς, η συνεργασία με τη Σύρμω Κεκέ και τη Σεσίλ Μικρούτσικου ήταν απελευθερωτική, μέσα από την πειθαρχία και την οπτική τους σαν τρίτο μάτι».

Για τα χαρακτηριστικά του ήρωα που ενσαρκώνει μας είπε:

«Ο Τσάρλι. Καλό παιδί. Με λανθασμένες προτεραιότητες. Ματαιόδοξος. Τυχοδιωκτικός. Φοβισμένος. Εξελίξιμος. Ανώριμος. Ενστικτώδης. Παρορμητικός. Παθιασμένος. Νευρικός. Χαμαιλέων. Ευσυγκίνητος. Υπερβολικά σίγουρος. Παλεύει μέσα του το Εγώ με τη Συνείδηση».

Συντελεστές
Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη, σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου, σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, βίντεο: Όλγα Μπρούμα, μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη, βοηθός Σκηνοθέτη: Σύρμω Κεκέ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς