Δορυφόροι επιβεβαιώνουν παραβιάσεις στη Μιανμάρ

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 20:00

A- A A+

Δορυφορικές εικόνες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για πυρπόληση χωριών, βίαιη μετεγκατάσταση ανθρώπων σε άλλες τοποθεσίες και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ (Βιρμανία), αποκαλύπτουν επιστήμονες.

Η Αμερικανική Eνωση για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS) σημειώνει ότι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από εμπορικούς δορυφόρους τεκμηριώνουν μια αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία σε 25 τοποθεσίες στην ανατολική Μιανμάρ, κάτι που συνάδει με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

"Βρήκαμε στοιχεία για 18 χωριά τα οποία στην ουσία εξαφανίστηκαν", σημειώνει ο ερευνητής της AAAS Λαρς Μπρόμλεϊ σε συνέντευξή του.

"Πληροφορούμασταν στα τέλη Απριλίου ότι μια σειρά από χωριά στην πολιτεία Κάρεν είχαν πυρποληθεί", προσθέτει.

"Αν υπήρχαν πληροφορίες για μια επίθεση σε μία συγκεκριμένη περιοχή και αυτές έλεγαν ότι από την επίθεση αυτή καταστράφηκε ένα χωριό ή ορισμένα χωριά, ψάχναμε για δορυφορικές εικόνες πριν και μετά την ημερομηνία της επίθεσης", διευκρινίζει ο Μπρόμλεϊ, η ομάδα του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το ινστιτούτο Open Society και το ίδρυμα John D. & Catherine T. MacArthur για να κλείσει δοροφορικό χρόνο για τη Μιανμάρ και να αγοράσει εικόνες αρχείου.

"Εξετάσαμε εκατοστό-εκατοστό όλες τις εικόνες με τη σειρά και ψάχναμε για χωριά, τα οποία είχαν στην ουσία εξαφανιστεί", σημειώνει.

Βρήκαμε στοιχεία για "βίαιη μετεγκατάσταση ανθρώπων --πρακτική κατά την οποία πολλοί άνθρωποι εκδιώκονται από πιο απομακρυσμένες περιοχές και αναγκάζονται να χτίσουν σπίτια σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της στρατιωτικής κυβέρνησης", σημείωσε ο Μπρόμλεϊ.

Τα δορυφορικά στοιχεία δεν είναι τόσο πλήρη ή λεπτομερή ώστε να δείχνουν ο,τιδήποτε γίνεται, όπως η πυρπόληση χωριών, σε πραγματικό χρόνο, διευκρινίζει εξάλλου ο Μπρόμλεϊ, προσθέτοντας ότι "το μόνο που κάνουμε είναι να επαληθεύουμε και να συνεκτιμούμε".

Η AAAS συνεργάστηκε με τρεις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βρει στοιχεία που να ταιριάζουν με τις περιγραφές για περισσότερες από 70 περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέσα του 2006. Κυβερνήσεις, σχολίασε ο Μπρόμλεϊ, είχαν πιθανώς αυτές τις πληροφορίες. "Όμως αν κάποιος, κοιτούσε αυτές τις εικόνες από τη Βιρμανία και έβλεπε ωμότητες σε εξέλιξη θα ήταν σε θέση να μιλήσει γι' αυτές;" διερωτήθηκε.

* Η φωτογραφία από τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Ρανγκούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή