Στο θέρετρο Ισγκλ του Τιρόλου της Αυστρίας το 42,4% που συμμετείχαν σε έρευνα είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό και έχει αναπτύξει αντισώματα σύμφωνα με τα σχετικά τεστ.
Μια νέα μελέτη πυροδοτεί και πάλι συζητήσεις για τον ρόλο του χειμερινού θερέτρου σκι Ίσγκλ της Αυστρίας στην εξάπλωση του κορονοϊού.
Σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, το 42,4% των πολιτών που έκαναν τέστ ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του κοροναϊού. Τα αντισώματα στο αίμα θεωρούνται αποδεικτικά στοιχεία μιας πρόσφατης μόλυνσης. «Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, δήλωσε την Πέμπτη στο Ίνσμπρουκ, η διευθύντρια του Ινστιτούτου λοιμοξιολογίας, Ντοροτέε φον Λάερ.
Σύγκριση με Γερμανία και Ελβετία
Σε ένα από τα πρώτα hotspot κορονοϊού στη Γερμανία, στο Γκάνγκελτ της περιοχής Χάινσμπεργκ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου, είχε μολυνθεί σχεδόν το 15% των κατοίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ, μετά από ανάλογες έρευνες στο Νότιο Τιρόλο το ποσοστό ήταν 27% και στη Γενεύη10%.
Το Ίσγκλ θεωρείται το σημείο μηδέν για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία και σε περιοχές της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές, το 40% όλων των εγχώριων μολύνσεων αποδίδεται στο Ίσγκλ. Και πολλοί Γερμανοί τουρίστες πιστεύουν επίσης ότι έχουν μολυνθεί εκεί.
Μια επιτροπή του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Τιρόλου θα εξετάσει τώρα προσεκτικά την ιδιαίτερα επικρινόμενη διαχείριση κρίσεων της περιοχής. Η κοιλάδα Πάτσναουν, όπου βρίσκεται και το Ίσγκλ, τέθηκε σε καραντίνα στις 13 Μαρτίου. Κατά την άποψη των επικριτών και των ασθενησάντων, αυτό το βήμα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τα άτομα που είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα, μόνο το 15% έλαβε τη διάγνωση, δήλωσε η φον Λάερ. «Το 85% των προσβληθέντων από κορονοϊό τον ξεπέρασαν χωρίς να το παρατηρήσουν (ήταν ασυμπτωματικοί)». Παρά το υψηλό επίπεδο αντισωμάτων, η ανοσία της αγέλης δεν επιτεύχθηκε ούτε στο Ίσγκλ. Καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των κρουσμάτων ήταν η καραντίνα και η κοινωνική απόσταση», τόνισε.
Σχεδιάζεται αγωγή εναντίον του Τιρόλου
Η έρευνα αποδεικνύει ότι ο ιός Sars-CoV-2 πρέπει να είχε διαδοθεί στο Ίσγκλ ήδη από τον Φεβρουάριο, επειδή τόσο οι τουρίστες, όσο και οι ντόπιοι, είχαν μολυνθεί μαζικά, δήλωσε ο Πέτερ Κόλμπα της Ένωσης Προστασίας των Καταναλωτών (VSV) της Αυστρίας. «Εάν είχαν ελεγχθεί εγκαίρως και λόγω ασαφών συμπτωμάτων, οι αρχές θα έπρεπε να ενεργήσουν νωρίτερα. Αυτό θα είχε σώσει χιλιάδες τουρίστες από την μόλυνση, μερικούς από τους οποίους από σοβαρές συνέπειες», λέει ο Κόλμπα.
Περισσότεροι από 6.000 παραθεριστές του Τιρόλου, εκ των οποίων 4.000 Γερμανοί, έχουν καταγραφεί ως θύματα. Ο Κόλμπα είχε μηνύσει τη διαχείριση κρίσεων του κορονοϊού του Τιρόλου και προτίθεται να ασκήσει αγωγή.
«Δεδομένου ότι το Ίσγκλ είναι μια κοινότητα που έχει επηρεαστεί πάνω από το μέσο όρο από την πανδημία λόγω των λεγόμενων Superspreading-Events και αποκλείστηκε με τα αυστηρά μέτρα καραντίνας από τον έξω κόσμο, η έρευνα θα μπορούσε να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την εξάπλωση του ιού και την πορεία της λοίμωξης», κατά το πανεπιστήμιο.
Στη έρευνα συμμετείχε και περίπου το 80% των κατοίκων του Ίσγκλ και εξετάστηκαν 1473 άτομα μεταξύ 21 και 27 Απριλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ