Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 10:29
A- A A+

Η εξέγερση Ιρανών κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πολύχρονη κράτησή τους, η επιστολή του δικηγορικού γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος & Σία» στην οποία φέρεται να δείχνει να εμπλέκεται το γραφείο σε υπόθεση διεκδίκησης χρημάτων από κινεζική εταιρεία, που πωλεί οπλικό υλικό στην Εθνική Φρουρά, οι νέες ανατιμήσεις στις τιμές του ψωμιού και των πετρελαιοειδών, η σημερινή παρέλαση για την 47η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο θάνατος ακόμη ενός νέου από ναρκωτικά είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Στέλεχος του ΔΗΚΟ» αναφέρει ότι «Δηκοϊκό στέλεχος, το όνομα του οποίου έχει συζητηθεί για διορισμό στο Υπουργείο Αμυνας κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, βρίσκεται πίσω από την εταιρεία Chams Limited, για την οποία, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα ‘Πολίτης’, το δικηγορικό γραφείο ‘Τάσσος Παπαδόπουλος και Σια’ διεκδίκησε προμήθειες από την κινέζικη εταιρεία NORINCO για συμφωνία πώλησης οπλισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία». Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε λύπη γιατί η Κύπρος έχει καταταχθεί στην 40η θέση από το Διεθνή Οργανισμό Διαφάνειας σε σχέση με την 27η που βρισκόταν το 2003.

«Το Θάρρος» κάτω από τον τίτλο «Ρεζίλεψαν τα μέτρα ασφαλείας» γράφει ότι ρεζίλεψαν, για δεύτερη φορά μέσα σε 17 ημέρες, τα μέτρα ασφαλείας των Κεντρικών Φυλακών, οι επτά αλλοδαποί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πολύχρονη κράτησή τους. Ανέβηκαν ανενόχλητοι για δεύτερη φορά στο ντεπόζιτο των Κεντρικών Φυλακών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ζήτησε εξηγήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η νέα εξέγερση. Το «Θ» γράφει επίσης ότι ακόμη ένας νέος, Γεωργιανός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, έχασε χθες τη ζωή του από ναρκωτικά στην τουριστική περιοχή Λεμεσού.

Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Τσιμουδιά ο Τάσσος για τη NORINCO» γράφει ότι τη σιωπή επέλεξαν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση, στην υπόθεση της επιστολής που αποκάλυψε χθες ο «Π» και με την οποία το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος & Σία» έδειχνε να εμπλέκεται σε υπόθεση διεκδίκησης χρημάτων από κινεζική εταιρεία, η οποία πωλεί οπλικό υλικό στην Εθνική Φρουρά. Ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου χαρακτήρισε παραπλανητικά τα όσα περιλαμβάνονται στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Π» και επιβεβαιώνει την ύπαρξη της σχετικής επιστολής. Γράφει επίσης ότι οι τράπεζες είναι πρώτες στον τομέα των καταθέσεων. Ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης των τραπεζών διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 24%, ενώ των Συνεργατικών σε 15.2%.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Εκρηξη τιμών – το πετρέλαιο καίει την αγορά» γράφει ότι η αγορά μπαίνει σήμερα σε ένα νέο φαύλο κύκλων αυξήσεων, με τις ανατιμήσεις στις τιμές του ψωμιού και των πετρελαιοειδών. Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών ετοιμάζεται να καλέσει τους καταναλωτές σε μποϋκοτάζ εναντίον επιχειρήσεων που αισχροκερδούν ενώ η Κυβέρνηση προβληματίζεται ιδιαίτερα με τον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου η οποία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, θα οδηγήσει σε οριζόντιες αυξήσεις τιμών. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας θα επιδειχθούν νέα πυραυλικά συστήματα και πυροβόλα και θα πετάξουν για πρώτη φορά, τα ρωσικά ελικόπτερα.

«Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο «Μονόδρομος η 8η Ιουλίου» γράφει ότι μήνυμα προς τα έσω αλλά και προς τα έξω έστειλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως η μόνη οδός για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και για άρση του σημερινού αδιεξόδου στο πρόβλημα είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Στο διάγγελμά του για την 47η επέτειο της ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η μόνη διέξοδος για άρση του σημερινού αδιεξόδου είναι η πλήρης εφαρμογή της 8ης Ιουλίου. Γράφει επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας προτείνει την εξ αποστάσεως φοίτηση σε πανεπιστήμια παράλληλα με τη θητεία στην Εθνική Φρουρά, πρόταση που θα διαβιβαστεί στον Υπουργό Αμυνας.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Έκκληση για πατριωτισμό» γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες να επιδείξουν τον αναγκαίο πατριωτισμό ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να ‘βραχυκυκλώσει’ το περιουσιακό. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς – Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία είπε ότι δεν είναι λήξαν το θέμα του τουρκικού πλοίου που απέπλευσε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο προς τη Συρία, προσθέτοντας ότι ο Σύρος ομόλογός της την διαβεβαίωσε πως θα επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά του θέματος.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή