Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας

Συνάντηση με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μ.Σαακασβίλι
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 14:28
UPD:14:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

A- A A+

Τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έκανε σήμερα δεκτό στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Όπως είπε ο κ. Παπούλιας, οι δύο χώρες συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς δεκάδων αιώνων και η διαρκής παρουσία της ελληνικής διασποράς στη Γεωργία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενισχύει αυτούς τους δεσμούς, ενώ η σημερινή παρουσία Γεωργιανών πολιτών στην Ελλάδα υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, τονίζοντας πως η ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να ενισχύει το Ινστιτούτο Κλασσικών Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στην Τιφλίδα, τα προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής στα δημόσια σχολεία της χώρας. Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την ύπαρξη έδρας ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βατουμίου, όπου -όπως σημείωσε- κατεξοχήν έχει ακμάσει ο ελληνικός πολιτισμός.

Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και το απαραβίαστο των συνόρων της, καθώς και τις ειρηνευτικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο των αρμόδιων Διεθνών Οργανισμών.

Εξάλλου, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις ελληνικών εταιριών στη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο Γεωργιανός Πρόεδρος αφού σημείωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας έχει ελληνική καταγωγή, ενώ ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος της Τιφλίδας μιλούν ελληνικά, αναφέρθηκε στους πολυάριθμους Γεωργιανούς υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων πολλοί με ελληνική καταγωγή.

Αναφερόμενος εξάλλου στο ζήτημα της Απχαζίας, ο κ.Σαακασβίλι τόνισε πως στο Σοχούμι υπήρχε μεγάλη ελληνική διασπορά. «Επιθυμία μας είναι να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες που αναγκαστικά έφυγαν από την Απχαζία, τους προτείνουμε να το κάνουμε μαζί, μαζί να κερδίσουμε τα χαμένα μας εδάφη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο πρόεδρος της Γεωργίας ανέφερε : «Ο μύθος των Αργοναυτών είναι ο μεγαλύτερος μύθος που συνδέει τους δύο λαούς. Αν ο μύθος των Αργοναυτών όμως είναι μύθος, στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στη Γεωργία δημιουργούνται μικτές επιχειρήσεις γεωργιανο-ιταλικές, γεωργιανο-γερμανικές και άλλες, αλλά η πρώτη μικτή επιχείρηση στη Γεωργία ήταν γεωργιανο-ελληνική επιχείρηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή