Άνοιξαν τα σπήλαια του Διρού: Με μάσκες οι επισκέψεις και απολυμάνσεις σε βάρκες

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 22:32
UPD:22:37
A- A A+

Άνοιξαν τις πύλες του τα Σπήλαια Διρού, όπως πληροφόρησε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια αυτών.

Τα Σπήλαια Διρού επαναλειτουργούν και υποδέχονται και πάλι με ασφάλεια τους επισκέπτες, μετά τη σχεδόν τρίμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας. Η ΕΤΑΔ ΑΕ και η Διεύθυνση των Σπηλαίων έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα και επιβεβλημένα μέτρα προστασίας από την Covid -19, ενώ τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν οριστεί από τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υγείας.

Διευκρινίζεται, πως, σύμφωνα με τις οδηγίες, για λόγους ασφαλείας, πραγματοποιείται μόνο η μικρή λιμναία διαδρομή και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες.

CHRISTOS MOUKAS
Οι χώροι έχουν απολυμανθεί και θα επαναλαμβάνονται τακτικά οι απολυμάνσεις. Όσον αφορά τις βάρκες και τα σωσίβια θα απολυμαίνονται έπειτα από κάθε διαδρομή. Το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινές και Σαββατοκύριακα από τις 9:00 έως τις 17:00 (το ταμείο είναι ανοικτό έως τις 16:45).

Σπήλαια Διρού

PICASA

Στον Πύργο Διρού βρίσκονται τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα, 5 χλμ ΒΔ. Τα εξερεύνησαν οι σπηλαιολόγοι Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου. Το σπήλαιο Αλεπότρυπα ανακαλύφθηκε το 1958. Οι αρχαιολογικές έρευνες άρχισαν το 1970 υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Γεωργίου Παπαθανασόπουλου.

Η σπηλιά, κατά τη διάρκεια της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου (4000 ­ 3000 π.Χ.), χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο, κατοικία, εργαστήριο, αποθήκη αγαθών, νεκροταφείο και τόπος λατρείας.

Ο πλούτος και η ποιότητα των ευρημάτων αποδεικνύουν ότι στην Αλεπότρυπα αναπτύχθηκε μια πολυάνθρωπη κοινωνία που εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο, με έντονο εμποροναυτικό και γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα. Το παράδοξο, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Γ. Παπαθανασόπουλο, είναι ότι βρέθηκαν στην επιφάνεια σκελετοί που δεν είχαν ενταφιαστεί, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι νεολιθικοί άνθρωποι είχαν πεθάνει από ξαφνικό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλης έκτασης καταπτώσεις βράχων από την οροφή και έφραξε και την είσοδο της σπηλιάς.

Οι διάδρομοι της Αλεπότρυπας, στολισμένοι με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, έχουν μήκος 500 μ. Η έκτασή της είναι 6.500 τ.μ. Η κεντρική σπηλιά καταλήγει σε μια πανέμορφη λίμνη βάθους 6 μ.

Το σπήλαιο Βλυχάδα έχει έκταση 16.700 τ.μ. και από το 1949 έχουν εξερευνηθεί περίπου 2.800 υδάτινοι διάδρομοι. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει μια υπέροχη λιμνιαία διαδρομή μήκους 2,5 χιλιομέτρων (περίπου 40') μέσα από δαιδαλώδεις μυστηριακούς χώρους, στολισμένους με πανύψηλους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, που το καθρέφτισμά τους στο νερό πολλαπλασιάζει την εντυπωσιακή ομορφιά τους.

Προτεινόμενα για εσάς