Τα φώτα έσβησαν, η αυλαία σηκώθηκε και η μουσική ξεκίνησε – όλα τα σημάδια της κανονικής ζωής που επέστρεψε στην όπερα Liceu της Βαρκελώνης– μόνο που αντί για θεατές, τα καθίσματα ήταν γεμάτα με 2.292 φυτά.
Μετά από μήνες σιωπής, η εμβληματική όπερα που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της με μια μοναδική παράσταση – μια μεταφορά για τους μήνες του lockdown όπου η φύση πήρε πάλι την θέση της και τον χώρο της από τους ανθρώπους.
Τα 2.292 φυτά, που αποτελούνταν από φίκους και φοίνικες, πήραν τη θέση τους στα πολυτελή βελούδινα καθίσματα και το καταπράσινο χρώμα τους ερχόταν σε αντίθεση με τους περίτεχνους χρυσούς κίονες, δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό. Στην σκηνή, η οποία παρέμενε άδεια από τα μέσα Μαρτίου, ένα κουαρτέτο εγχόρδων έπαιξε τις όμορφες μελωδίες των Χρυσανθέμων του Πουτσίνι.
Την ιδέα της συναυλίας αυτής είχε ο καλλιτέχνης Εουτζένιο Αμπούντια, κατά την διάρκεια του lockdown, όταν η φασαρία της αστικής διαβίωσης σίγησε, ο ήχος των πουλιών έγινε πιο καθαρός και τα φυτά γύρω από το σπίτι του άρχισαν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Η ιδέα του ήταν να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν την έννοια της αειφορίας και την σχέση τους με την φύση.
«Σκέφτηκα: Γιατί να μην πάμε στο Liceu σαν ζιζάνια, να το καταλάβουμε και να αφήσουμε την φύση να ευδοκιμήσει παντού και να την μετατρέψουμε σε κάτι ζωντανό ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι;» είπε στους δημοσιογράφους. «Ήταν σαν ένα οπτικό ποίημα και μια μεταφορά αλλά μία μεταφορά που να μας κάνει να χαμογελάμε» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Liceu, Βίκτορ Γκαρσία ντε Γκομάρ. EPA/QUIQUE GARCIA
Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του θεάτρου, έτσι ώστε να μπορεί όποιος θέλει να την παρακολουθήσει από το σπίτι. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πρότυπα» δήλωσε ο Αμπούντια. «Δεν ζούμε στον ίδιο κόσμο όπως πριν από 90 ημέρες και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε κάθε μας πράξη».
EPA/QUIQUE GARCIA
Μετά την συναυλία όλα τα φυτά δωρίστηκαν σε επαγγελματίες του κλάδου υγείας, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες. Να σημειωθεί πως η Ισπανία έχει πληγεί πολύ σκληρά από τον θανατηφόρο ιό με πάνω από 28.000 άτομα να χάνουν την ζωή τους.