Μακρύ, καυτό καλοκαίρι

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 07:00
UPD:07:38
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Ένα ειδησεογραφικά «καυτό» καλοκαίρι είναι το φετινό, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία που θα χαράξουν τους επόμενους μήνες. 

Το βασικό «στοίχημα» του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εφαρμόσει με ταχύτατους ρυθμούς μια μεταρρυθμιστική και φιλοαναπτυξιακή ατζέντα εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, αλλά και η διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων αποτελούν μονόδρομο για την ταχύτερη επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, και δεν πρέπει να πάει χαμένη. 

Λάθη του παρελθόντος με λιμνάζοντα κονδύλια λόγω καθυστερήσεων και αποσπασματικές ρυθμίσεις που στόχο έχουν να εξυπηρετηθούν κομματικά ή και τοπικά συμφέροντα είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να επαναληφθούν.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στείλει μήνυμα πως δεν πρόκειται τα χρήματα να… σκορπιστούν στους πέντε ανέμους. Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη κατά του κορονοϊού έχει ανεβάσει τον «πήχη» και η κυβέρνηση καλείται να δείξει τα ίδια αντανακλαστικά και στο θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Ωστόσο, η συζήτηση για την επόμενη μέρα αφορά και την Κουμουνδούρου. Ο κύκλος εσωστρέφειας είναι αναγκαίο να κλείσει και το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο αποτελεί μονόδρομο.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλείται να πάρει τολμηρές αποφάσεις, ενώ αναγκαία είναι η επιστράτευση μιας νέας γενιάς στελεχών. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπουν μπροστά  πρόσωπα που δεν έχουν ταυτιστεί με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και μπορούν να προσεγγίσουν ένα πιο… δύσπιστο κοινό. 

Σε μια εποχή που οι πολίτες δείχνουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους σε πρόσωπα με ένα πιο τεχνοκρατικό προφίλ, όσοι αναμασούν έναν ξύλινο πολιτικό λόγο δύσκολα μπορούν να απευθυνθούν σε ένα πιο ευρύ ακροατήριο. 

Η ταχύτητα με την οποία οι κεντρικοί «μονομάχοι» της πολιτικής σκηνής θα ανταποκριθούν στις καλοκαιρινές προκλήσεις θα κρίνει σε έναν βαθμό και την επιτυχή έκβαση των επιδιώξεών τους. Άλλωστε audaces fortuna iuvat… 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή