ΗΠΑ-Covid19: Ανησυχίες ότι ο Τραμπ πιέζει τον FDA να εγκρίνει εμβόλιο πριν από τις εκλογές

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 15:48
UPD:15:57
REUTERS/Tom Brenner
A- A A+

Εντείνονται οι ανησυχίες πως ο στενός κύκλος του Αμερικανού προέδρου ίσως ασκήσει πιέσεις στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προκειμένου ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό  να υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι υποψίες πληθαίνουν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Λευκός Οίκος εις βάρος του Οργανισμού επειδή υπαναχώρησε σε μία πειραματική θεραπεία για τον Covid-19.

Οι επικριτές της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι η απόφαση του FDA τον Απρίλιο να εγκρίνει την υδροξυχλωροκίνη για επείγουσα χρήση – την οποία ο Οργανισμός ανακάλεσε την περασμένη Δευτέρα - απέδειξε ότι η ρυθμιστική αρχή είναι ευάλωτη σε πολιτικές πιέσεις από τον Λευκό Οίκο.

Ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι η κανονιστική έγκριση για οποιοδήποτε εμβόλιο απαιτεί διαφάνεια των δεδομένων, γεγονός που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε βιασύνη στη διαδικασία.

Η οπισθοχώρηση του FDA όσον αφορά την έγκριση της υδροξυχλωροκίνης έρχεται σε συνέχεια άλλων σφαλμάτων του Οργανισμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνουν οι επικριτές. Και αναφέρονται κυρίως σε μία πρώιμη έγκριση αναποτελεσματικών δοκιμών αντισωμάτων και αυστηρού ελέγχου των ιδιωτικών εργαστηριακών δοκιμών που διήρκεσαν έως τις 13 Μαρτίου.

Ο φόβος, υποστηρίζει στην Guardian ο Ezekiel Emanuel, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο επί Μπαράκ Ομπάμα, είναι πως η κυβέρνηση θα κάνει χρήση της έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να εγκριθεί ένα εμβόλιο. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει έναν εφησυχασμό στους πολίτες, οι οποίοι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις. «Εάν το εμβόλιο δεν λειτουργήσει, τότε μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή», τονίζει ο Ezekiel Emanuel.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή