Ε.Ε. - Κίνα επιχειρούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 12:32
UPD:12:45
REUTERS/Jason Lee
A- A A+

Μία πρώτη προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα. Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες συνομιλίες Ευρωπαίων και Κινέζων αξιωματούχων, μετά τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ευρώπη εναντίον του Πεκίνου περί παραπληροφόρησης τις πρώτες ημέρες της επιδημίας του νέου κορωνοϊού. 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα πραγματοποιήσουν βιντεοδιασκέψεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Κοινή δήλωση μετά το πέρας των τηλεδιασκέψεων ωστόσο δεν αναμένεται.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα. Αλλά περιμένουμε επίσης από την Κίνα να αναλάβει τις ευθύνες της ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος που βοηθά στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής. «Η πανδημία έχει αυξήσει ορισμένες ανησυχίες στην Ε.Ε.».

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφέρουν ότι η Κίνα προσπάθησε να ασκήσει πίεση στα κράτη-μέλη που επικρίνουν τον χειρισμό της στην κρίση  χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων περί παραμέλησης της Ευρώπης στους ασθενείς με Covid-19.  Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες.

Ακόμη και πριν από την πανδημία ωστόσο, οι δύο εμπορικοί εταίροι είχαν διαφορές, μεταξύ των οποίων για το Χονγκ Κονγκ, αλλά και για μία επενδυτική συμφωνία η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει επίσης την πίεση των ΗΠΑ να τηρήσει αυστηρότερη στάση έναντι της Κίνας, γεγονός που φέρνει το μπλοκ ανάμεσα σε δύο δυνάμεις τις οποίες χρειάζεται αμφότερες και δεν είναι πρόθυμη να αποξενωθεί από καμία από τις δύο.

Η Γερμανία έχει αναβάλει τη σύνοδο κορυφής ηγετών της Ε.Ε. με τον Σι τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη την πανδημία, αν και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οφείλεται εν μέρει στο αδιέξοδο στις επενδυτικές διαπραγματεύσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή