Επί σχεδόν οκτώ εβδομάδες, το Πεκίνο ήταν coronavirus free. Η ζωή είχε επιστρέψει περίπου σε φυσιολογικούς ρυθμούς, δεδομένου ότι όλο αυτό το διάστημα κοινοτική μετάδοση του ιού δεν είχε αναφερθεί. Οι επιχειρήσεις και τα σχολεία λειτουργούσαν ξανά, οι άνθρωποι επέστρεψαν στις δουλειές τους, οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα πάρκα της πόλης έσφυζαν ξανά από ζωή. Η ψευδαίσθηση αυτή ωστόσο εξανεμίστηκε μεμιάς την περασμένη εβδομάδα, όταν αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μία νέα εστία μόλυνσης στο Φενγκτάι, μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της κινεζικής πρωτεύουσας. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Νέα έξαρση των κρουσμάτων έχει επίσης παρατηρηθεί στη Νότια Κορέα, στη Σιγκαπούρη και πιο πρόσφατα στο Ιράν και τη Γερμανία. Είναι αυτό το νέο κύμα της πανδημίας για το οποίο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες;
Πολλοί από αυτούς που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στο Πεκίνο είχαν επισκεφθεί ή εργαστεί στην αγορά τροφίμων Σινφάντι. Στη συνέχεια άρχισε μια τεράστια προσπάθεια για τον εντοπισμό και την εξέταση των 356.000 ανθρώπων που, σύμφωνα με αξιωματούχους, είχαν πάει στην αγορά από τις 30 Μαΐου, είχαν στενή επαφή με κάποιον που ήταν εκεί ή ζούσε κοντά. Τουλάχιστον 180 άνθρωποι έχει διαπιστωθεί ότι προσβλήθηκαν από τον ιό.
REUTERS/THOMAS PETER
Η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει κανένα ρίσκο. Μέσα σε λίγες ημέρες, η πόλη των 21 εκατ. κατοίκων επέβαλε τοπικά lockdown. Οι αρχές επανέφεραν τα περιοριστικά μέτρα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του αρχικού κύματος: περιορίστηκαν κατοικημένες γειτονιές, έκλεισαν σχολεία, απαγόρευση εξόδου από την πόλη, ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των γονιδιακών και επιδημιολογικών ερευνών, ο ιός προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά είναι διαφορετικός από αυτόν που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ζαν Γιονγκ αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Είναι πιο παλιός από τον ιό που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Πρακτικά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορούσε στο Πεκίνο αρκετά προτού αναφερθει το νέο κρούσμα.
Οι νέες εστίες είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε όλο τον κόσμο. Από τη Νότια Κορέα, η οποία υπήρξε αρχικά πράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αρχικά την κρίση, έως τη Σιγκαπούρη, το Ιράν και μόλις τις τελευταίες ημέρες τη Γερμανία.
REUTERS/LEON KUEGELER
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας συνήθλε σήμερα εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε σφαγείο του ομίλου Τένιες (Tönnies), που είναι από τους μεγαλύτερους του κλάδου στη Γερμανία. Ένα από τα θέματα της ατζέντας είναι η κήρυξη lockdown στην επαρχία Γκίτερσλο. Αιτία είναι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων Covid-19 σε εργαζόμενους στο σφαγείο της Tönnies στο Γκίτερσλο. Από την Τετάρτη μέχρι σήμερα καταγράφηκαν συνολικά, μέχρι στιγμής, 1.331 κρούσματα. Ένα συγκρότημα διαμερισμάτων έχει τεθεί σε καραντίνα.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στο 2,88 σήμερα από 1,79 που ήταν χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τη δημόσια υγεία, ανεβάζοντας τις λοιμώξεις πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για τον περιορισμό του ιού μακροπρόθεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, κανένα από αυτά τα παραδείγματα δεν συνιστά ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά την επανεμφάνιση της θανατηφόρας νόσου η οποία δεν έχει εξαφανιστεί.
Τα παραδείγματα του Πεκίνου και της Γερμανίας επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ και εν γένει της επιστημονικής κοινότητας ότι ο ιός μπορεί να αρχίσει να εξαπλώνεται ταχύτατα ξανά. Δείχνουν όμως επίσης με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίζεται στο εξής η όποια νέα οξεία επανεμφάνιση του νέου κορωνοϊου – όχι με εθνικά lockdown, αλλά με αντιμετώπιση της κρίσης σε επίπεδο κοινότητας ή πόλης. Ο έλεγχος και ο περιορισμός του ιού άλλωστε είναι η μοναδική ελπίδα, σχολιάζει ο πολιτικός συντάκτης του euronews Ντάρεν Μακ Κάφρεϊ, δεδομένου ότι ο ιός κυκλοφορεί – και θα κυκλοφορεί για πολύ ακόμη – ανάμεσά μας.
naftemporiki.gr