Την κάμερα του Ιάπωνα φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκε στη Μιανμάρ ζητά η Ιαπωνία

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 14:38
A- A A+

Την κάμερα που χρησιμοποιούσε ο Ιάπωνας φωτορεπόρτερ, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά του στρατού της Μιανμάρ την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τη χούντα της Μιανμάρ.

Το αίτημα αυτό διαβίβασε σε εκπροσώπους της χούντας χθες στη νέα πρωτεύουσα της Μιανμάρ, Ναϊπιντάου, ο ειδικός απεσταλμένος της ιαπωνικής κυβέρνησης, υφυπουργός Εξωτερικών Μιτότζι Γιαμπουνάκα.

Ο Γιαμπουνάκα, ζήτησε επίσης διευκρινίσεις από τις αρχές για τις συνθήκες θανάτου του Ιάπωνα δημοσιογράφου και εικονολήπτη Κέντζι Ναγκάι, 50 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από στρατιώτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο δημοσιογράφος, ο οποίος εργαζόταν για το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑPF, χρησιμοποιούσε μια βιντεοκάμερα Sony στη διάρκεια των διαδηλώσεων, όμως μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων που οι αρχές της Μιανμάρ επέστρεψαν στις ιαπωνικές αρχές ήταν μόνο μια κάμερα Canon την οποία ο ιάπωνας δημοσιογράφος χρησιμοποιούσε επικουρικά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ Μαούνγκ Μιίντ υποσχέθηκε να διαβιβάσει το ιαπωνικό αίτημα στις αρμόδιες αρχές.

Ο Γιαμπουνάκα ζήτησε επίσης μια συνάντηση με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, αλλά η χούντα της Μιανμάρ δεν έχει ακόμα δώσει την έγκρισή της.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, το Τόκιο είναι πιθανό να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στη Γιανγκόν, να αρνηθεί βίζα σε αξιωματούχους της Μιανμάρ ή να αποφασίσει εμπάργκο στις επενδύσεις στη χώρα, σε περίπτωση που δεν κρίνει ικανοποιητική την απάντηση της χούντας στα αιτήματά του.

Δέκα ιαπωνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των NTV, TBS και TV Asahi, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν τη λύπη τους για το θάνατο του ιάπωνα δημοσιογράφου και καταγγέλλουν την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή