Πολεμική στην Τουρκία για το κουρδικό

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 17:38
UPD:17:39
A- A A+

H κουρδική πραγματικότητα πρέπει να αναγνωριστεί, σημείωσε ο πρώην αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, στο πλαίσιο των συζητήσεων που προκάλεσε η χθεσινή ομιλία του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/02/1419635.htm .

Όπως διευκρίνισε ο στρατηγός Οζκιόκ, θα πρέπει να γίνεται πάντα διαχωρισμός μεταξύ της ένοπλης δράσης του ΡΚΚ και άλλων μορφών εκδήλωσης της «κουρδικής πραγματικότητας», όπως είπε.

Εν τω μεταξύ, το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) αντέδρασε έντονα στην χθεσινή ομιλία του στρατηγού Μπουγιουκανίτ. Ο στρατός μάς στοχοποίησε, δήλωσε ο Αχμέτ Τουρκ, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε τις επιθέσεις του ΡΚΚ στην περιοχή του Σιρνάκ.

Ο βουλευτής του DTP, Ακίν Μπιρντάλ, υποστήριξε ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Σιρνάκ που προκάλεσε το θάνατο δώδεκα ατόμων μπορεί να είναι «σκηνοθετημένο μοντάζ». Μάλιστα ερωτηθείς «αν πιστεύει πως υπεύθυνες για την επίθεση είναι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας», ο Ακίν Μπιρντάλ, δήλωσε: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Μπορεί να το έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας ή οποιοσδήποτε άλλος. Όποιος, όμως, και να ευθύνεται, καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να αποδοκιμάσει διακριτικά και εμμέσως τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

«Αν το DTP είχε κάνει κάποια παράνομη ενέργεια, θα είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη», παρατήρησε.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή