­Προέκταση στην Ιερουσαλήμ

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 07:00
UPD:08:39
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Ένα ταξίδι με πολλαπλές προεκτάσεις πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τα εθνικά θέματα μέχρι την οικονομία.

Από τη μία πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο, με δεδομένη την εντεινόμενη προκλητικότητα από την τουρκική πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία παραμένει ψηλά στην ατζέντα, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων να αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την επόμενη ημέρα.

Τα δύο αυτά θέματα κυριάρχησαν στον κύκλο επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στην Ιερουσαλήμ, ενώ οκτώ συνολικά υπουργοί είχαν συζητήσεις με ομολόγους τους για μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνεται στις επαφές με το Ισραήλ είναι το ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στη μετά κορονοϊό εποχή.

Τα εθνικά θέματα δεν θα μπορούσαν να μην αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Η κοινή δήλωση των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα βήματα στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας και ήδη έχουν υπάρξει αναλυτικές συζητήσεις.

Το άλλο κρίσιμο μέτωπο όπου τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά είναι η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, με «ατού» μία μεταρρυθμιστική και φιλοαναπτυξιακή ατζέντα.

Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως σε σύγχρονους τομείς, όπως είναι η πράσινη οικονομία, οι νέες τεχνολογίες κ.ά., χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον κρίσιμο τομέα του τουρισμού.

Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη κατά του κορονοϊού εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία μικρότερη τουριστική πίτα.

Με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει και από την Ιερουσαλήμ πως η ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων παραμένει στην πρώτη γραμμή.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή