Φον ντερ Λάιεν: Στόχος η διάθεση ασφαλούς εμβολίου εντός 12-18 μηνών, αν όχι νωρίτερα

Οι στόχοι και οι πυλώνες της ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά της πανδημίας
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 14:12
UPD:14:15
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Τη δέσμευση της Κομισιόν να στηρίξει τις προσπάθειες «για πιο γρήγορη ανάπτυξη και διαθεσιμότητα, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων εντός χρονοδιαγράμματος 12 με 18 μήνες, εάν όχι νωρίτερα» υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της για την ευρωπαϊκή στρατηγική κατά της πανδημίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι στόχος της Επιτροπής είναι η ταχεία παρασκευή ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «απαιτούνται κλινικές δοκιμές, παράλληλα με επενδύσεις στην παραγωγή έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια δόσεων».

Επιπροσθέτως, η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν πρόκειται για «ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά για παγκόσμια».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, οι στόχοι είναι τρεις: η διασφάλιση της ποσότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, δεύτερον, η διαφάλιση της ταχείας πρόσβασης στα εμβόλια των κρατών-μελών και των πληθυσμών τους-με τη συμβολή ωστόσο στην παγκόσμια προσπάθεια- και τρίτον η διασφάλιση μιας δίκαιης πρόσβασης σε ένα εμβόλιο προσιτό το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Ε.Ε. βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι «η διασφάλιση της παραγωγής εμβολίων στην Ε.Ε. και οι επαρκείς ποσότητες για τα κράτη-μέλη», ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην προσαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. στην παρούσα ανάγκη κάνοντας παράλληλα χρήση της ευελιξίας έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η έγκριση και η διαθεσιμότητα των εμβολίων διατηρώντας τα πρότυπα για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Η Ε.Ε. δε θα είναι ασφαλής μέχρι ολόκληρος ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε εμβόλιο και γι' αυτό η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν ευθύνη να δημιουργήσουν εμβόλιο, το οποίο θα είναι παγκοσμίως διαθέσιμο» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή