Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Την πλάτη στον κυριότερο μεταπολεμικό πυλώνα, αυτόν της ευρωπαϊκής ασφάλειας, γυρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας πως θα μειώσει τoν αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Γερμανία στις 25.000. Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και ότι συμπεριφέρεται «άδικα» όσον αφορά τις ΗΠΑ στο εμπόριο. Η μείωση κατά 9.500 περίπου των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στη Γερμανία αποτελεί σοβαρό πλήγμα σε μία από τις σημαντικότερες συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά και σε έναν από τους κυριότερους μεταπολεμικά πυλώνες, αυτόν της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να περιορίσει τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Γερμανία είχε κυκλοφορήσει ήδη στα διεθνή μμε από τις 5 Ιουνίου. Οι έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν ωστόσο ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, υποστηρίζοντας πως οι περικοπές θα είναι ένα δώρο προς τη Ρωσία, πυροδότησαν εκτιμήσεις ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να υποχωρήσει.
Ρωσική επιθετικότητα
«Οι απειλές που εγκυμονεί η Ρωσία δεν έχουν περιοριστεί και πιστεύουμε πως οι ενδείξεις για εξασθένηση της αμερικανικής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα και τυχοδιωκτισμό» είχε γράψει σε επιστολή που είχε στείλει προς τον πρόεδρο Τραμπ ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το Τέξας Μακ Θόρνμπερι.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Γερμανία ότι είναι «αμελής» στις πληρωμές της προς το ΝΑΤΟ και τόνισε πως θα επιμείνει στο σχέδιο για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας έως ότου το Βερολίνο αλλάξει στάση.
«Προστατεύουμε τη Γερμανία και αυτοί είναι αμελείς. Δεν βγάζει νόημα. Ως εκ τούτου θα προχωρήσουμε σε μείωση των στρατιωτών στις 25.000» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «μας συμπεριφέρονται πολύ άσχημα στο εμπόριο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.
Η συνεισφορά στο ΝΑΤΟ
Το 2014 το ΝΑΤΟ έθεσε στόχο κάθε κράτος μέλος από τα 30 που απαρτίζουν τη Συμμαχία να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Πολλά κράτη-μέλη έχουν συμμορφωθεί, όχι όμως και η Γερμανία. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υποσχεθεί πως θα εκπληρώσουν τον στόχο του 2% έως το 2024. Η Γερμανία έχει δηλώσει έως το 2031.
Ερωτηθείσα για την απόφαση του Τραμπ, η πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Έμιλι Χάμπερ, δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ευρώπη για να υπερασπίζονται τη διατλαντική ασφάλεια και να βοηθούν τις ΗΠΑ να προβάλλουν την ισχύ τους στην Αφρική και την Ασία.
Το σχέδιο για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εγείρει νέα ερωτήματα αναφορικά με τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου στις συμφωνίες συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία την ίδια.
Η αναφορά για το σχέδιο Τραμπ στα μέσα ενημέρωσης είχε θορυβήσει και τη γερμανική πολιτική τάξη, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χέικο Μαάς να δηλώνει πως οι αμερικανογερμανικές σχέσεις έχουν γίνει πολύπλοκες από τότε που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος.
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις ωστόσο ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθιστούν δύσκολο να περάσει το σχέδιο Τραμπ. «Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σημαντική διακομματική αντίθεση στην κίνηση αυτή στο Κογκρέσο, υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα η κίνηση αυτή στην πράξη να καθυστερήσει σημαντικά ή να μην πραγματοποιηθεί ποτέ» επισημαίνει ο Φιλ Γκόρντον, από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, σε σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
«Η κίνηση αυτή θα διαβρώσει περαιτέρω την πίστη των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές εγγυήσεις ασφάλειας» προσθέτει ο Γκόρντον, επισημαίνοντας πως ίσως «εξασθενήσει την αποτροπή της Ρωσίας ή οποιουδήποτε άλλου ο οποίος θα απειλούσε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».