Το οικοσύστημα των εφαρμογών του Apple App Store παράγει εντυπωσιακά κέρδη

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 11:06
NurPhoto via Getty Images/NurPhoto
A- A A+

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Apple, μέσα από το App Store έχουν κυκλοφορήσει μισό τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο το 2019.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων ορίζουν ένα οικονομικό πλαίσιο που μπορεί να φέρει υψηλή κερδοφορία, αφού ορίζει έναν νέο τύπου εμπόριο. Πάντως, η Apple ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BBC, ότι από τις συναλλαγές αυτές δεν κέρδισε η ίδια τίποτα, κάτι που αποτέλεσε τον κανόνα στο 85% των περιπτώσεων.

Η έρευνα από την οποία προέκυψαν αυτά τα δεδομένα έγινε για λογαριασμό της Apple από την ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων Analysis Group, η οποία μελέτησε τις πωλήσεις μέσω εφαρμογών που λειτουργούν στο iOS, το mobile λειτουργικό σύστημα της Apple. Τα οικονομικά δεδομένα προκύπτουν από τα στοιχεία πωλήσεων ψηφιακών και φυσικών προϊόντων μέσα από εφαρμογές, την πληρωμή υπηρεσιών, συνδρομών και την εκτέλεση συναλλαγών για παραγγελίες και κλείσιμο ταξιδιών ή εισιτηρίων.

To οικοσύστημα εφαρμογών της Apple παράγει ούτε λίγο, ούτε πολύ 519 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με τα 413 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό να αφορούν σε φυσικά προϊόντα και offline υπηρεσίες, ενώ οι online υπηρεσίες και τα ψηφιακά προϊόντα αντιστοιχούν σε 61 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η ίδια η Apple έχει κέρδη, της τάξης του 30%.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή για την Apple, η οποία αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τις αμερικανικές Αρχές για το ενδεχόμενο δημιουργίας τραστ. Πάντως, αρκετοί είναι οι προγραμματιστές που εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του καταστήματος εφαρμογών της Apple, με το κύριο αίτημα να αποτελεί τη μείωση της προμήθειας που αντλεί η εταιρεία από τις πωλήσεις ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών κατά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες, αφού το 30% που κρατά η Apple θεωρείται ότι εξανεμίζει το περιθώριο κέρδους των δημιουργών της κάθε εφαρμογής.

Προτεινόμενα για εσάς