Μήνυμα ευρωβουλευτών στην Αγκυρα να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007 16:33
A- A A+

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και να επιλύσει το πρόβλημα που προκύπτει με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, έστειλαν οι ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις πρόνοιες των συνθηκών που η ίδια υπέγραψε δηλαδή να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της προς την Κύπρο και προς εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκέοργκ Γαρζεμπόφσκι.

Όπως είπε, με την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν από τον οποίο θα ζητήσουν όπως η Κομισιόν επιμείνει στη θέση της να άρει η Τουρκία τους περιορισμούς που επιβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως υπογράμμισε, «δεν είναι δυνατό, μια χώρα η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ να μην επιτρέπει σε πλοία και αεροπλάνα από ένα κράτος μέλος της Ευρώπης των 27 να εισέλθουν στον εναέριο της χώρο ή στα λιμάνια της. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Ρομανόλι Λούκα, μίλησε για τα προβλήματα που προκαλεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στην πολιτική αεροπορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα αεροπλάνα που προσεγγίζουν ή απομακρύνονται από τα νόμιμα αεροδρόμια της Κύπρου. Η ΕΕ, είπε, πρέπει να εξεύρει σύντομα μια λύση στο θέμα αυτό το οποίο άπτεται της ασφάλειας όλων των Ευρωπαίων πολιτών που έρχονται στην Κύπρο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Επιτροπή Μεταφορών θα πρέπει να εγείρει το θέμα αυτό και να ζητήσει από την Κομισιόν τη συμβολή της στην επίλυσή του.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές μίλησαν για τα σχέδια της Κύπρου να ενταχθεί σε μια ομάδα χωρών που θα αποτελείται από τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, για καλύτερη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή