Ο τουριστικός κλάδος θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 10:35
UPD:10:37
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Το άνοιγμα των συνόρων και η έναρξη της τουριστικής σεζόν με προσδοκίες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους, αλλά και με έκδηλο προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου απασχολεί πολλά από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει για τις πρώτες αναχωρήσεις τουριστών για την Ισπανία και Ελλάδα: «Τα άδεια ξενοδοχεία έχουν ένα τέλος». Ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την Ισπανία μπορούν και πάλι να υπολογίζουν με επισκέπτες και έσοδα. Μετά το τέλος της ταξιδιωτικής οδηγίας για 27 χώρες της Ευρώπης, οι πρώτοι τουρίστες καταφθάνουν. Αν ψάχνει όμως κάποιος για ωφελημένους από τη χαλάρωση των μέτρων δεν θα βρει σχεδόν κανέναν. Ένας ξενοδόχος, ο οποίος μετά από μήνες μπορεί να κάνει το 50% του τζίρου του, δεν θεωρεί τον εαυτό του κερδισμένο. Κι όταν ένα ταξιδιωτικό γραφείο μετά από ένα μαραθώνιο ακυρώσεων και τον μηδενισμό του τζίρου έχει μια κράτηση την ημέρα δεν πρόκειται να πανηγυρίσει. Το κέρδος το σκέφτονται λιγότερο και πιο πολύ τον περιορισμό των ζημιών. Μετά τη στασιμότητα, η νέα πρόκληση είναι με το μισό τζίρο να κρατηθούν στη ζωή».

Μείωση του τζίρου και συγχωνεύσεις

Συνέντευξη του Ανδρέα Ανδρεάδη, διευθύνοντος συμβούλου του SANI/IKOS GROUP και πρώην πρόεδρου του ΣΕΤΕ, φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. Ο αρθρογράφος Γκερντ Χέλερ επισημαίνει πως «το ξεκίνημα της σεζόν είναι γεμάτο αβεβαιότητα ωστόσο ένα πράγμα ξέρει ήδη ο Ανδρέας Ανδρεάδης: ‘φέτος δεν πρόκειται να κερδίσουμε χρήματα’…».

«Επτά συνεχόμενα χρόνια η Ελλάδα ανακοίνωνε το ένα ρεκόρ ταξιδιωτών μετά το άλλο. Από το 2013 που η οικονομική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της ο αριθμός των ξένων επισκεπτών διπλασιάστηκε... Τα περισσότερα από τα 10.221 ελληνικά ξενοδοχεία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτή είναι και η γοητεία της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Ωστόσο πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν απόθεμα ρευστότητας. Δυο στις τρεις επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα πτωχεύσουν και ένας στους πέντε το θεωρεί πολύ πιθανόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ο Ανδρέας Ανδρεάδης δεν ανήκει σε αυτούς. Δεν φοβάται για τη λειτουργία της επιχείρησης. ‘Είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι που θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και χωρίς τη λειτουργία του ξενοδοχείου’ λέει.»

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η μεγάλη ανησυχία του διευθύνοντος συμβούλου του μεγάλου ξενοδοχείου στη Χαλκιδική είναι «πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την εργασία των συνεργατών μας και να τους δώσουμε κίνητρα χωρίς να διακινδυνεύσουμε το οικονομικό μέλλον της επιχείρησης».

Όσον αφορά τα μέτρα φυσικής απόστασης το ξενοδοχείο φαίνεται να μην έχει κανένα πρόβλημα αφού οι ομπρέλες είναι τοποθετημένες ανά τέσσερα μέτρα και ‘μια εφαρμογή στο κινητό θα εξασφαλίζει στους επισκέπτες να οργανώνουν την παραμονή τους χωρίς επαφές. Με τα δικά τους πρωτόκολλα υγιεινής αλλά και την πιστοποίηση από την TÜV Austria και τους ειδικούς από το Ecolab ξεπερνούν τις απαιτήσεις: ‘δεν θα κάνουμε τακτικά τεστ μόνο στους υπαλλήλους μας αλλά και σε όλους τους επισκέπτες κατά την άφιξή τους‘».

Τέλος, ο κ. Ανδρέαδης εκτιμά πως θα υπάρξει συρρίκνωση των εισπράξεων κατά 50 έως 70% ενώ αναμένει και πολλές συγχωνεύσεις και καταλήγει πως ο κλάδος θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

«Ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις για Μαγιόρκα και Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη διαδικτυακή σελίδα της Zeit. «Αυτή τη στιγμή την περίμεναν πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία. Μετά από διάλειμμα τριών μηνών οι παραθεριστές μπορούν και πάλι να επισκεφθούν τους αγαπημένους τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Το πρωί της Δευτέρας η TUI ξεκίνησε από το Ντίσελντορφ με 165 επιβάτες για την Πάλμα της Μαγιόρκα. Και στην Ελλάδα όμως αναμένονται οι πρώτοι τουρίστες. … Η Ελλάδα άνοιξε τα δυο πιο σημαντικά αεροδρόμιά της – Αθήνα και Θεσσαλονίκη – για τουρίστες από πάρα πολλές χώρες. Από το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και τη Ζυρίχη έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες πτήσεις. Από τα αεροδρόμια του Βερολίνου ταξιδιώτες αναφέρουν πως τουρίστες και επιχειρηματίες σχημάτιζαν ουρές στους ελέγχους ασφαλείας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι Βούλγαροι προτιμούν Ελλάδα….

Τέλος, η αυστριακή εφημερίδα Volksblatt δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Βούλγαροι παραθεριστές κατακλύζουν την Ελλάδα – Κυκλοφοριακό χάος στα σύνορα». Ωστόσο το δημοσίευμα παρατηρεί: «Εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ φαίνεται οργισμένος. ‘Οι Βούλγαροι θα έπρεπε να στηρίζουν τον δικό τους τουριστικό κλάδο’ δήλωσε. Ο κλάδος θα πρέπει να κάνει κάτι για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες ζήτησε δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από τη Βουλγαρία εκτιμούν την Ελλάδα σαν τουριστική χώρα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή