Εμείς, αυτοί και τα μυστήρια

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 08:37
UPD:08:37
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα για αποστολή μηνυμάτων προς τον κουρέα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά το Κάιρο θα κρίνει τα σπουδαία. 

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών είχε ραντεβού στο Παρίσι -σήμερα ο πρωθυπουργός στο Ισραήλ (και) για τον East Med-, ενώ την Πέμπτη στο Κάιρο για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα συζητήσει.

Ίδιες θέσεις έχουμε στο θέμα της επήρειας των νησιών και της εφαρμογής της αρχής της μέσης γραμμής, αλλά η οριοθέτηση με την Αίγυπτο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εδώ δεν ήταν με την Ιταλία, που κυοφορούνταν για χρόνια 43. 

Η Αίγυπτος καλείται να πάρει θέση ως προς την επήρεια του Καστελόριζου, μέσω της συμφωνίας. Αν αναγνωρίσει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Εάν, αντιθέτως, επιλέξει να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία, η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ.

Θα δεχθεί η Αίγυπτος να εμπλακεί τόσο άμεσα στα ελληνοτουρκικά; Πόσα χρόνια είναι ο Σίσι στην εξουσία και οι σχέσεις του με τον Ερντογάν σε τρικυμία; Φοβάται ο στρατηγός τον σουλτάνο και ο σουλτάνος τον στρατηγό ή το κολοσσιαίων διαστάσεων κοίτασμα Ζορ δίνει αέρα στον στρατηγό; 

«Η Αίγυπτος δεν θα ήθελε να πατήσει τον κάλο της Τουρκίας», παραδέχεται η Βασιλίσσης Σοφίας, που επιδιώκει τμηματική συμφωνία, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο, είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος». Δηλ. μερική οριοθέτηση, που θα άφηνε εκτός το Καστελόριζο. Η προοπτική αυτή εμφανίζεται ως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο, αν και δημιουργεί εντυπώσεις για εκπτώσεις. Των ελληνικών δικαιωμάτων στην υπόλοιπη περιοχή. 

Η Αίγυπτος δεν βιάζεται. Ουδείς άλλωστε αμφισβητεί τη θαλάσσια περιοχή της. Σε γενικές γραμμές, βάσει της μέσης γραμμής, η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα είναι τουλάχιστον η ίδια είτε υπογράψει με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα. Δεκτές, βέβαια, καλές προσφορές, ακριβώς επειδή υπάρχει και το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το Κάιρο είναι σε πλεονεκτική θέση, η Τουρκία πλειοδοτεί «σας δίνουμε 30% με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες» και η Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί.     
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή