Σε ένα επεισόδιο της πιο δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς στη Σαουδική Αραβία που προβλήθηκε το Σεπτέμβριο, ένας άνδρας υποδέχεται στο σπίτι τη γυναίκα του και τα παιδιά του.
«Πού ήσασταν;» τη ρωτάει. «Πήρα το αυτοκίνητο και πήγα τα παιδιά σινεμά», απαντά εκείνη.
Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται να οδηγούν οι γυναίκες. Ούτε υπάρχουν
κινηματογράφοι. Η σκηνή αυτή έρχεται από το μέλλον. Αποτελεί μια επανάσταση. Από εκεί που ήταν ένα ταμπού για το οποίο δεν μπορούσε να διατυπωθεί ούτε ένας υπαινιγμός, η οδήγηση των γυναικών έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων.
Οι σαουδαραβικές εφημερίδες έχουν αρχίσει να γράφουν για τις συνέπειες που θα έχει αυτό τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. Ορισμένοι αξιωματούχοι και ιερωμένοι παραδέχονται ότι το ισλάμ δεν το απαγορεύει. Αλλοι όμως φοβούνται ότι θα είναι η κερκόπορτα για την αύξηση της διαφθοράς και τη διάβρωση των ηθών. Μια γυναίκα μόνη στο αυτοκίνητο -λένε- είναι πιο εύκολο να παρεκκλίνει.
Το 1990, ορισμένες γυναίκες επωφελήθηκαν από την παρουσία δυτικών δημοσιογράφων που κάλυπταν τον πόλεμο του Κόλπου και άρχισαν να οδηγούν στο Ριάντ. Αλλες από αυτές συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, άλλες έχασαν τη δουλειά τους, ενώ πολλές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για ένα διάστημα τη χώρα.
Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εχεις την αίσθηση ότι το καθεστώς προετοιμάζει τον πληθυσμό γι' αυτό το ζήτημα. Ενας από τους λόγους είναι οικονομικός. Το κόστος ενός οδηγού είναι πλέον δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες. Μια γυναίκα με μισθό 2.000 ριάλ πρέπει να δίνει τα μισά για να τη μεταφέρει ένας οδηγός στη δουλειά της και από εκεί στο σπίτι.
Αλλά ο κύριος λόγος είναι οι αλλαγές στη σαουδαραβική κοινωνία. Κάποτε απέρριπτε το ραδιόφωνο, και την τηλεόραση, αλλά στη συνέχεια τα αποδέχτηκε. Οι γυναίκες μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς ανδρική συνοδεία, αν και εξακολουθούν να χρειάζονται ανδρική άδεια. Μπορούν να σπουδάζουν νομικά και μηχανική. Μπορούν να παίρνουν διαζύγιο και να έχουν δικές τους εταιρείες. Κατά τον ίδιο τρόπο, η σαουδαραβική κοινωνία θα δεχθεί μια μέρα, κάποια μέρα, και την οδήγηση των γυναικών.
Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ