Ευρωβουλή: Ναι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με εκπλήρωση των υποχρεώσεών της

Ζητούν πλήρη εφαρμογή του Τελωνειακού Πρωτοκόλλου και απόσυρση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο
Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2007 21:26
UPD:21:27
A- A A+

Την έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρία Όομεν Ρόιτεν, για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ενέκρινε η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, υιοθετώντας την με 45 ψήφους υπέρ, καμία κατά και τέσσερις αποχές.

Συγκεκριμένα, με την υιοθέτηση της έκθεσης οι ευρωβουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι σε συνέχεια των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία και αναμένοντας την έκθεση προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξή της στην ΕΕ, με την παράλληλη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Επίσης, η έκθεση υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Τελωνειακό Πρωτόκολλο με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και να σεβαστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επιπλέον, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων υιοθέτησε τις τροπολογίες των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Λαμπρινίδη και Παναγιώτη Μπεγλίτη, με τις οποίες οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο πριν από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προϋπόθεση για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων στην εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης. Επίσης, καλούν την υποψήφια χώρα να δεσμευθεί υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών που εκκρεμούν με γείτονες χώρες, σύμφωνα με το χάρτη του ΟΗΕ και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Η έκθεση αναμένεται να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Οκτωβρίου.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή