Ιράκ: Παραγγελία όπλων αξίας 100 εκατ. δολ. από την Κίνα

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2007 10:59
UPD:11:03
A- A A+

Ελαφρύ οπλισμό αξίας 100 εκατ. δολ. παρήγγειλε το Ιράκ από την Κίνα, επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Βαγδάτης, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», επικαλούμενο τον πρόεδρο της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Τα όπλα προορίζονται για την αστυνομία του Ιράκ, στην οποία μόλις ένας στους πέντε αστυνομικούς είναι οπλισμένος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Ιρακινός πρόεδρος ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση του ιρακινού στρατού.

«Η δυναμικότητα των βιομηχανιών όπλων δεν είναι αρκετή για να καλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες μας τις ανάγκες», ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ταλαμπανί, ο οποίος επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

«Ενα από τα αιτήματά μας είναι η επιτάχυνση των παραλαβών όπλων από τον ιρακινό στρατό».

Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να πουλήσει στο Ιράκ όπλα αξίας 2,3 δισ. δολ. για να βοηθήσει στην ενίσχυση του στρατού να αναλάβει επιχειρήσεις που σήμερα έχουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις.

Ο Ταλαμπανί είπε - σύμφωνα πάντα με την «Washinghton Post» - ότι οι πωλήσεις περιλαμβάνουν οχήματα, πολεμοφόδια, εκρηκτικά, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό καθώς επίσης και 32 επιπλέον ελικόπτερα τύπου UH-1.

Η εφημερίδα αναφέρει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει προβλήματα με την διάθεση όλων εκείνων των όπλων που χρειάζεται η Βαγδάτη.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να προμηθεύσουμε τους δικούς μας στρατιώτες», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

«Οι βιομηχανίες των ΗΠΑ μας εργάζονται για τους δικούς μας στρατιώτες. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να προμηθεύσουμε με τον απαραίτητο αριθμό όπλων και το αναγκαίο πολεμικό υλικό τον ιρακινό στρατό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή