Β. Κορέα: Ποιος ο λόγος να δίνουμε τα χέρια, δύο χρόνια μετά τη Σιγκαπούρη;

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 12:12
UPD:12:15
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Με ένα ερωτηματικό, σχετικά με την ουσία της αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, σχολίασε η Πιονγκγιάνγκ τη συμπλήρωση δύο ετών από εκείνη την ιστορική χειραψία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σύνοδο της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο του 2018.

Έκτοτε, αν και οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν αρκετά, ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί, επεσήμανε εμμέσως πλην σαφώς η Πιονγιάνγκ καταφέροντας ένα πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θέλει να βλέπει το άνοιγμα προς τη Βόρεια Κορέα μία από τις κορυφαίες στιγμές της προεδρίας του.

Η πολιτική των ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον παραμένει μία μακρόχρονη απειλή κατά του λαού της Βόρειας Κορέας και ότι ο Βορράς θα πρέπει να οργανώσει μία πιο αποτελεσματική στρατιωτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τις αμερικανικές αμυντικές απειλές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Σον Γκουόν στο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Το ερώτημα είναι αν θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να κρατάμε τα χέρια που σφίξαμε στη Σιγκαπούρη», δήλωσε για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι δεν υπάρχει «ουσιαστική βελτίωση» στη διατήρηση της προσωπικής σχέσης.

Απεναντίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα «αναπτύξει πιο αξιόπιστη δύναμη για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες στρατιωτικές απειλές από τις ΗΠΑ».

Η σύνοδος του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη το 2018 ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία γέννησε ελπίδες προόδου στη βελτίωση των διμερών σχέσεων έπειτα από δεκαετίες ανταγωνισμού, οι δύο χώρες συμφώνησαν χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις να συνεργαστούν για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Μια δεύτερη Σύνοδος Κορυφής στο Ανόι όμως, έναν χρόνο μετά, έληξε άδοξα, εν μέρει διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν συμφωνούσε στους όρους της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας και την επακόλουθη διαδικασία. Λίγους μήνες αργότερα, η Πιονγιάνγκ άρχισε ξανά τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσει τις ΗΠΑ να κάνουν παραχωρήσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή