Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στη Βρετανία θα μπορούσε να είναι ο μισός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είχε επιβάλει lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα, υποστηρίζει ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, από τους κορυφαίους επιστήμονες που συμβούλευαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο την κυβέρνηση και εμπνευστής του lockdown.
Η θέση του Φέργκιουσον ότι χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ενέτεινε την πίεση στην κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού αρχικά και άφησε τον Βρετανό πρωθυπουργό εκτεθειμένο κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας τη γραμμή της κυβέρνησής του υποστηρίζοντας ότι είναι «πρόωρο» να ληφθούν επί του παρόντος αποφάσεις σχετικά με την κυβερνητική προσέγγιση, ενώ σημείωσε ότι έλαβε τα μέτρα που εκείνος και οι σύμβουλοί του πίστευαν ότι ήταν σωστά για τη χώρα.
Ο καθηγητής Φέργκιουσον είναι επικεφαλής των επιστημόνων του Imperial College London, οι οποίοι προέβλεψαν την πορεία της νόσου στη χώρα και έπεισαν τους αρμοδίους να επιβάλουν το lockdown για να μην καταρρεύσει το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS).
Στις αρχές Μαΐου ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη πως ο ίδιος είχε παραβιάσει το lockdown. Ο Φέργκιουσον είχε αναγνωρίσει το λάθος του, ενώ προσπαθώντας να δικαιολογηθεί είχε αναφέρει ότι νόμισε πως είχε ανοσία, καθώς είχε διαγνωστεί θετικός και στη συνέχεια είχε απομονωθεί για δύο εμβδομάδες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των θανάτων από τον Covid-19 στη Βρετανία έφθανε χθες τις 41.128 – αν και ανεπίσημα εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι. Εάν οι υπολογισμοί του Φέργκιουσον ευσταθούν, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί τουλάχιστον 20.000 ζωές, εάν είχε επιβληθεί το lockdown τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, BBC