Τραμπ: Όχι στη μετονομασία βάσεων με ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 10:14
UPD:15:44
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Κατηγορηματικός πως δεν διανοείται καν να προχωρήσει σε μετονομασία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που φέρουν ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τις αναφορές περί μετονομασίας των βάσεων, στον απόηχο της οργής για τον βίαιο θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο Τραμπ τόνισε μέσω Twitter ότι αποτελούν μέρος της «μεγάλης αμερικανικής κληρονομιάς» και αυτό δεν θα αλλάξει.

Αρκετοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα σύμβολα της Συνομοσπονδίας – οι νότιες δουλοκτητικές πολιτείες που κήρυξαν την απόσχισή τους από τις ΗΠΑ προκαλώντας τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865) – επαναφέρει τις μνήμες του ρατσιστικού παρελθόντος της χώρας.

EURONEWS

Στο πλαίσιο αυτό, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εργάζεται επίσης για να απαγορευθεί η σημαία της Συνομοσπονδίας σε όλους τους δημόσιους χώρους, των εγκαταστάσεών του, όπως επίσης στα πλοία και τα αεροσκάφη του, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά και η χώρα στο σύνολό της βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές ερωτήσεις γύρω από τις φυλετικές διακρίσεις και ενώ κλιμακώνεται το κύμα διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας σε όλη την αμερικανική επικράτεια.

Τα μνημεία της Συνομοσπονδίας αποτελούν συχνά στόχο στις διαδηλώσεις για τον βίαιο θανατο του Τζορτζ Φλόιντ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή