ΗΠΑ - Ακρωτηρίαζαν σορούς και πωλούσαν τα μέλη

Μακάβριο σχέδιο τριών διευθυντών γραφείων τελετών
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 10:36
UPD:10:50
A- A A+

Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας τρόμου θυμίζει μακάβρια υπόθεση εκμετάλλευσης σορών από υπευθύνους γραφείων τελετών στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως αποφάνθηκαν χθες οι ένορκοι σε δικαστήριο της αμερικανικής πόλης, τρεις διευθυντές γραφείων τελετών ακρωτηρίαζαν σορούς και κατόπιν πωλούσαν τα ανθρώπινα μέλη σε γιατρούς για μεταμοσχεύσεις, εξασφαλίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Όπως αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο του μακάβριου αυτού σχεδίου είχαν ακρωτηριαστεί πάνω από χίλια πτώματα. Συγκεκριμένα, είχε αφαιρεθεί ιστός από 1.077 σορούς στη Νέα Υόρκη, την Πενσυλβάνια και το Νιου Τζέρσεϊ, μεταξύ αυτών και 244 σοροί από τα γραφεία κηδειών που λειτουργούσε η σπείρα στη Φιλαδέλφεια.

Η εισαγγελία της Φιλαδέλφειας δημοσίευσε το πόρισμα των ενόρκων, σύμφωνα με το οποίο οι τρεις απεκόμισαν 3,8 εκατ. δολάρια από την πώληση ανθρωπίνων μελών στην Πενσυλβάνια, τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, κατά το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2004 και Σεπτεμβρίου 2005.

Οι κατηγορούμενοι είναι ο Λούις Γκαρζόουν, ο αδελφός του Τζέραλντ κι ο Τζέιμς ΜακΚάφερτι, όλοι τους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών κι αποτεφρώσεων.

Βάσει του πορίσματος, οι τρεις τους επέτρεπαν στον διεγραμμένο από τον ιατρικό σύλλογο πρώην οδοντίατρο Μάικλ Μαστρομαρίνο και στους αυτοαποκαλούμενους τεμαχιστές του, να αποσπούν οστά, δέρμα και τένοντες, κάτω από ακατάλληλες συνθήκες μέσα στα γραφεία τελετών.

Τουλάχιστον πέντε νοσοκομεία στην περιφέρεια της Φιλαδέλφειας και 41 στην επικράτεια της Πενσυλβάνιας μεταμόσχευσαν ιστούς, που προμηθεύθηκαν από την Biomedical Tissue Company, που είχε ιδρύσει ο Μαστρομαρίνο, τονίζεται στην έκθεση των ενόρκων.

Τα πτώματα στα γραφεία τελετών παρέμεναν επί ημέρες εκτός ψύξεως προτού τους αφαιρεθεί ιστός. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο του πορίσματος, σορός παρέμεινε έκθετη επί 113 ώρες, παραβιάζοντας το ιατρικό πρωτόκολλο για την αφαίρεση ιστού το αργότερο μέχρι 15 ώρες μετά θάνατον ώστε να είναι ασφαλής η μεταμόσχευσή του σε ζώντα οργανισμό.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν κάποιος από τους λήπτες έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια, εξαιτίας της ακαταλληλότητας των μελών-μοσχευμάτων.

Πηγή ΑΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή