Νέα εκδοχή του greek summer

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 07:00
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μια νέα εκδοχή του… greek summer θα ζήσουν τη φετινή χρόνια Έλληνες και ξένοι επισκέπτες των νησιών και άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών στην ηπειρωτική χώρα. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, όπως φάνηκε και από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται πανικός, αλλά και ο εφησυχασμός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κακός σύμβουλος σε μια μάχη διαρκείας με έναν αόρατο εχθρό. 

Δεδομένο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα δεύτερο καθολικό lockdown και το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας είναι αναγκαίο για να περιοριστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως φαινόμενα καταπάτησης των κανόνων από επιχειρηματίες αλλά και από πολίτες μπορούν να γίνουν ανεκτά. 

Το ενδεχόμενο τοπικών lockdown παραμένει ζωντανό, ωστόσο αυτό που έχει κυρίως βαρύτητα είναι η ατομική ευθύνη. Είναι υποχρέωση όλων να φροντίσουν με τη στάση τους να μη «φουντώσει» ο αριθμός των κρουσμάτων και χαθούν όλα όσα κατάφερε η χώρα να κερδίσει με το «μένουμε σπίτι».

Ο δρόμος σε καμία περίπτωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα χρειαστούν θυσίες από επιχειρηματίες που εκ των πραγμάτων θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται, αλλά και από τους πολίτες -κυρίως του νεότερους- που θα πρέπει να απαρνηθούν καλοκαιρινές συνήθειες.

Η πολιτεία βέβαια καλείται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα με αυστηρούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού και περαιτέρω ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων κυρίως στα νησιά. Ωστόσο είναι μια μάχη που πρωτίστως θα δώσουν οι πολίτες. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και της κοινωνικής αποστασιοποίησης αποτελεί μονόδρομο και είναι κάτι που θα κρίνει την επιτυχή έκβαση της δύσκολης αυτής μάχης. 

Το να κλείνει κάποιος τα μάτια μπροστά στη νέα πραγματικότητα δεν οδηγεί πουθενά. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα και αυτό είναι κάτι με το οποίο πρέπει όλοι να συμβιβαστούν. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή